ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА СИНИШЕ МАЛОГ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА СИНИШЕ МАЛОГ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ среду 24. јануара 2018. године, у оквиру посете граду Лазаревцу, градоначелник Београда Синиша Мали обишао је и спомен – костурницу и храм Светог великомученика Димитрија.

Градоначелника је дочекао старешина храма, протојереј-ставрофор Марко Митић са братством храма.

Овом приликом градоначелник је упознат са пројектом обнове Спомен-костурнице Колубарске битке у Лазаревцу, којим би простор крипте био адаптиран у комеморативни интерактивни музеј.

“Спомен-костурница Колубарске битке представља једини споменик културе од изузетног значаја на територији општине Лазаревац и место где су после велике Колубарске битке заједно сахрањени аустријски и српски борци” – рекао је Мали приликом обиласка храма Светог великомученика Димитрија и обећао је да ће град издвојити одређена средства за адаптацију истог.

Он је додао да ће овај пројекат бити реализован у сарадњи са Српском православном црквом и уз сагласност Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду. Простор крипте биће уједно први музеј посвећен Великом рату у Србији, а Град Београд покровитељ тог пројекта.

Влада Димитријевић, протонамесник