БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ЛАЗАРЕВЦУ И КОЛУБАРСКО–ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ЛАЗАРЕВЦУ И КОЛУБАРСКО–ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУИ ове године, као и претходних, порта лазаревачког храма, али и порте храмова широм колубарско-посавског намесништва, биле су мале да приме мноштво верника који се, традиционално, на Бадње вече, окупљају у великом броју, нестрпљиво хитајући у сусрет Богомладенцу Христу. Редослед дешавања је у свим храмовима био, мање-више исти: након вечерњег богослужења прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, свештеници су потом осветили бадњаке који су касније подељени верном народу, налагање бадњака на ватру и даље је, примећујемо, кулминација Бадње вечери, а потом је поред ватромета и традиционалног послужења у многим храмовима уследио и културно-уметнички програм.

Издвајамо дешавање у свечаној сали лазаревачког парохијског дома где је у навечерје празника Рождества Христовог, хор „Свети Димитрије“, већ другу годину за редом, организовао пригодни Божићни концерт. Ове године гости концерта били су ученици основне и средње музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца. Програм концерта отворила је соло наступом Ксенија Стојковић, ученица другог разреда основне музичке школе, класа виолина, са клавирском пратњом господина Саше Станковића, директора музичке школе. Хор „Свети Димитрије“ са својим најмлађим члановима, женским и мушким делом хора, извео је програм пригодан великом хришћанском празнику Божићу. На крају концерта ансамбл „Мелодија“, састављен од ученика музичке школе извео је две етно композиције. Као и прошле године по завршетку концерта, најмлађе чланове хора, као и све присутне малишане, веома је обрадовао Божић Бата са божићним пакетићима. У светлу празничне Божићне радости, великом броју присутних, обратио се хоровођа хора „Свети Димитрије“, свештеник Владимир Стојковић, подсетивши све присутне на велику радост деце у дане Божићних празника, али и на чињеницу да смо сви деца Божија. Овогодишњи Божићни концерт стога је био посвећен сваком детету света.

На Божић, Литургија Светог Василија Великог служена је у свим храмовима нашег намесништва. Присуство мноштва верног народа који се и причестио, посведочило је истинску жељу за спасоносним сусретом са Богом и обожењем. Окупљенима је прочитана божићна посланица Његове Светости патријарха Иринеја. Верници колубарског краја су празник Рођења Господа Исуса Христа провели свечано, у кругу својих најмилијих, сведочећи да је Божић заиста најтоплији хришћански породични празник.