СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧАДана 3. јануара 2018. године, када наша Света Црква прославља Свету Јулијану великомученицу и Светог Петра митрополита кијевског и московског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у светониколајвској обитељи манастира Драче. Епископу су саслуживали игуман Онуфрије (Вранић), духовник ове свете обитељи, протојереј Драган Васиљевић парох рогојевачки, ђакон Милош Павић и ђакон Александар Ђорђевић.

Након прочитане перикопе из Светога Еванђеља, Преосвећени Епископ је у богонадахнутој беседи рекао да сваки који жели да буде учитељ, прво мора себе да научи, водећи се речима Спаситељевим:"Ако ко жели бити први међу вама, нека вам буде слуга." Епископ је својој сабраној пастви још упутио благослове наше Свете мајке Цркве и пожелео срећне, мирне и радосне наступајуће празнике. Напомињући да не треба да будемо ни врући, ни хладни, епископ је додао, да би требало да се трудимо да свакодневно себи, али и другима, говоримо да смо пред Богом ништавни и да је све у рукама Божијим.

Имајући у виду да се налазимо у једном од најстаријих манастира на подручју наше епархије, Епископ је и игуманији и свима који живе у овој обитељи упутио речи укрепљења, речи утехе и речи љубави. Подсећајући и себе, али и житеље овога свештенога манастира, Епископ је рекао да је монашки живот веома тежак, али да се добра дела с муком постижу и да ће само на тај начин успети да добро дело које су изабрали пред Господом и доврше, спасавајући се у ангелскоме лику.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ је поред одслужене Литургије са пројектантима и извођачима радова договорио израдњу и подизање палионице свећа у овоме манастиру.

Торжествено сабрање настављено је уз послужење и укрепљење за све присутне госте, као и трпеза љубави коју је несебично припремила настојатељица ове свештене лавре игуманија и мајка наша Јелена са својим у Христу сестринством.

Илија Арсенијевић, студент Богословског факултета