БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У ПОПОВИЋУ

БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У ПОПОВИЋУУ недељу, 17. децембра 2017. године, када наша Црква молитвено прославља Свету великомученицу Варвару, Светог преподобног Јована Дамаскина, празник Детињци, Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Поповићу, служио је јереј Марко Стевановић.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, отац Марко обратио се присутним верницима, најпре протумачивши одломак из данашњег Јеванђеља, а затим и рекавши да наше породице које су Цркве у малом, дочекујући празник најсветијег Рођења на земљи, прослављају празнике Детињци, Материце и Оци. Оно што је заједничко за ова три празника јесте везивање и дрешење деце и родитеља, а символика овога јесте припрема за дочек најрадоснијег хришћанског празника – Божића, који је помирио човека са Богом одрешивши га веза греховних, а везавши га новом везом љубави за Бога.

У жељи да Његов долазак сачекамо везани најчвршћим везама међусобне љубави, и ми се о Детињцима, Материцама и Оцима међусобно “везујемо” и “дрешимо”. То везивање и дрешење превазилази наше породичне кругове, простире се на све наше рођаке и пријатеље и тако настаје опште прослављање пред наступајући празник Рођења Христовог, који је одрешио Адама и Еву од вечне смрти и подарио им живот вечни.

Мноштво школске деце узело је учешћа на Светој Литургији, најпре појањем Богослужбених песама, а затим на позив свештенослужитеља “Са Страхом Божијим и вером приступите” и кроз Часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

Вероучитељ Бојан Миленовић