ХРАМ – МЕСТО СУСРЕТА СА ХРИСТОМ

ХРАМ – МЕСТО СУСРЕТА СА ХРИСТОМУ уторак 12. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали свештеници: протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић, ђакони Александар Ђорђевић и Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да врхунац хришћанске вере јесте сусрет са Христом. “Дођи и види” - су прве речи које Христос упућује својим ученицима. Позива их да окусе сладост Његове науке, да искусе радост јеванђеља. Место сусрета са Христом је храм у којем се заједно молимо. Истински сусрет са Христом изазива суштинске, дубинске промене. Цело човеково биће доживљава преображај јер сусрет са Христом открива божанску димензију и небеску перспективу постојања. Тај сусрет окрива боголикост наше личности. Епископ нам даље говори да као господар куће, тј. Храма, Господ је избацио трговце, показавши да све што припада Оцу Његовом, припада и Њему самом. То је учинио у својој бризи за благољепије Храма, али и да нам покаже да је Дом Његов, Дом молитве а не пећина разбојничка у којој се тргује.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нас на крају позива да се учимо молитви, јер је молитву потребно упражњавати свакодневно макар и са напором, све док молитва не постане наша друга природа, неопходна, али и радосна навика.

ђакон Милутин Гашевић