СЛАВА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВАЦ У СЕЛУ ОПАРИЋ

ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ ПРЕПОДОБНОГ СИМОНА МОНАХА У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВАЦУ суботу 7. октобра 2017. године, када наша Света црква молитвено прославља преподобног Симона Монаха (краља Стефана Првовенчаног), свету првомученицу Теклу, светог Краља Владислава и преподобног Давида Српског, Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Прерадовцу у Опарићу, уз саслуживање монаштва и свештенства шумадијске и крушевачке епархије.

Свети Симон монах је заштитник ове свете обитељи и манастирски храм је посвећен њему, а по првомученици Текли је игуманија овог манастира понела име. Овај дан, у народу овог краја познатији као - КРАЉЕВДАН, не само да је манастирска слава, већ је прерастао у велики народни сабор. Обилна киша која је засипала манастир и околину, није омела велики број верника из свих крајева Србије и иностранства да овог дан присуствују Св. Архијерејској Литургији.

Српски православни појци својим умилним и благопријатним гласовима су украсили молитве које смо узнозили Благом Господу.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, Владика Јован је свима присутнима честитао празник и игуманији имендан. Својом надахнутом беседом Преосвећени Владика је све потсетио на богоугодни живот светог Стефана Првовенчаног – Симона монаха. Говорећи о светом Симону, Владика се осврнуо на читаву светородну лозу Немањића и кроз примере из њихових благочестивих житија, владика,н је упућивао и давао духовне поуке какав живот ми, хришћани савременог доба треба да имамо. Од доброг стабла (лозе) изничу (рађају се) добри плодови – јесу речи нашег Владике које се односе на родитеље светог Симона, али које треба да се урежу и свим данашњим родитељима у срца, јер ако смо ми добри и у свом срцу носимо Христа, то добро семе (клицу) усадићемо и у нашу децу.

Након свештеничког возгласа „Светиње светима” причестили су се сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верници.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Свете Литургије извршен је чин освећења кољива и резања колача. Поред сестринства овог манастира, домаћини славе који су се потрудили да организују овај велики црквено – народни сабор било је више благочестивих и вредних домаћица из Швајцарске.

Преосвећени Владика Јован је Архијерејском граматом признања наградио Радета Милића из Београда, Славицу Крстић из Цириха (Швајцарска) и Милију Радовића из Крагујевца, за несебичну љубав према овој светој обитељи и велико залагање и помоћ на изградњи новог конака у овом манастиру.

Након евхаристијског сабрања игуманија Текла је позвала све присутне на трпезу љубави коју је припремило сестринство ове обитељи са верним народом.

Бојан Стојадиновић, јереј