АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ БРВНАРИ У ОРАШЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ БРВНАРИ У ОРАШЦУУ суботу, 16. септембра када наша Света црква прославља Светог Јоаникија, првог патријарха српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у месту Орашац у цркви брвнари на имању породице Карић – Недељковић. Црква је посвећена управо Светом Јоаникију, првом српском патријарху, а освећена је 2012. године. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић архијерејски намесник орашачки, протојереј Милован Ранковић, јереј Милош Маринковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић. Свету Литургију су улепшали својим појањем чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца под вођством свога диригента Бојане Србљак.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Јован је поучио окупљене вернике и свештенство својом беседом. Он је на самом почетку беседе нас упознао са животом и радом Светог Јоаникија који је како Владика каже био прави пример живота по Христу и по Светом Јевађељу. Свети Јоаникије је свој народ учио да само тамо где је Христос ту је Црква, ту је заједница. Начело његовог живота и његове проповеди међу српским народом је управо то да се народ треба окупљати око Цркве Божије. Како нам говори данашње Јевађеље, Христос је врата кроз која морамо проћи ако желимо спасење, јер се ми само кроз Христа спасавамо. Ако не останемо уз Христа, ми заправо ходимо у тами и остајемо у тој тами која нам никакво добро неће донети и баш из тог разлога се морамо тргнути из досадашњег начина живота и окренути се ка Христу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије и свечане литије око Храма пререзан је славкси колач домаћина породице Карић-Недељковић, а потом за окупљене уприличена Трпеза Љубави.

ђакон Немања Искић