СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ„Ја сам чокот а ви лозе. Ко остаје у мени и ја у њему, тај доноси многи плод.
Јер без мене не можете ништа чинити“ (Јн. 15, 5).

У среду 13. септембра 2017. године, када Света православна црква слави Полагање појаса Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића и ђакона Немање Стојковића.

Епископ се након прочитаног Светог Јеванђеља обратио верницима између осталог рекавши да ничије речи у свету нису одмереније него речи Господа нашега Исуса Христа. Свака његова реч изречена из божанских уста је реч која освећује човека, реч човека чини човеком. Зато све оно што је Господ говорио, говорио је ради нас и ради нашег спасења. И зато је он све одмерено говорио имајући у виду ситуацију у народу у коме је живео и у окружењу у коме се налазио. И ако Он каже да без Њега не можемо чинити ништа онда заиста то треба тако буквално да разумемо речи Господње и да их прихватимо. Јер када каже да не можемо чинити ништа без Њега мисли на добро, јер ми никакво добро не можемо чинити без Христа. Све оно што човек мисли да је учинио добро у име своје, нема никакве вредности и то је на пропаст. Никакво добро не стоји ван Бога, као што ни никакво зло није у Њему. Зато је Господ на једном месту у Јеванђељу рекао „Ја сам чокот а ви сте лозе“. А то значи да лоза може бити бујна, да има лишћа, да расте, али је само одвоји од чокота и одмах се суши. Тако и човек ако се одвоји на тренутак од Бога почиње да говори о себи и пропада, јер када се одвоји од Бога он почиње да се суши. Јер не може човек да замисли ни једно истинско добро ако није у Христу и које не истиче из Христа.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Ђакон Немања Стојковић