СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУПоводом деведесет и шест година од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 16. августа 2016. године свету Архијерејску Литургију, а потом и парастос краљу Петру I, у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј Драгослав Богдановић, протојереј Милан Савић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Слободан Радивојевић, протонамесник Дејан Динић, протонамесник Остоја Пешић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Након прочитаног Јеванђеља Владика се верницима обратио беседом о хришћанству и хришћанима. Хришћанин је онај који има Бога у себи, онај који Богом живи и Богом размишља. Такав човек је победник, а хришћанство је победа над грехом, смрћу, ђаволом, и сваким злом које човека одвраћа од Бога и вечног живота. Када хришћанин побеђује он у ствари постаје слободан од греха. Ако је Христос у нама онда нећемо ни да грешимо. Хришћанин је слободан и од смрти јер он верује у васкрсење и живот вечни. „Не уздај се у своје способности него у ону способност коју ти Бог даје”, поручује Владика Јован. Оно што је наше треба да буде обожено и да буде у Христу. Ми хришћани смо позвани да сведочимо Бога у овом свету, а резултате тог сведочења добићемо на прелазу из овога у вечни живот.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије и парастоса приређена је трпеза љубави од стране господина Драгана Рељића, директора Задужбине краља Петра I Карађорђевића.

Урош Костић, ђакон