ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У РАКИТОВУ

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У РАКИТОВУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у Недељи свих Светих, 11. јуна 2017. године, одржан је, традиционално, Фестивал хорова Епархије шумадијске.

Фестивал је почео Светом Архијерејском Литургијом коју су служили, поред Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и Његово Високопреосвештенство Архиепископ михаловско - кошички Господин Георгије, уз саслуживање пензионисаног пароха из Лос Анђелеса протојереја - стврофора Петра Ненадовића, пензионисаног пароха јагодинског протојереја - стврофора Радосава Станковића, архијерејског намесника беличког протојереја - стврофора Небојше Младеновића, јеромонах Петра из манастира Тумане, јереја Милана Ђорђевића, јереја Александра Радосављевића, протођакона Ивана Гашића, јерођакона Силуана из манастира Григоријата на Светој Гори, ђакона Далибора Нићифоровића и ђакона Немање Искића.

Одговарање на Светој Архијерејској Литургији су преузели, наизменично, сви придошли хорови. Поред Градоначелника Јагодине г. Ратка Стевановића, Ктитора цркве Светог Луке у Ракитову, г. Миодрага Николића – Фемана, на Светој Архијерејској Литургији су узели учешће и многобројни свештеници и верни народ.

У својој беседи Његово Преосвештенство шумадијски Господин Јован је рекао: “да служимо најсветије, најузвишеније дело, Свету Литургију” и да то што је са нама Његово Високопреосвештенство Архиепископ Господин Георгије показује, да без обзира на познавање језика, знамо шта служимо, јер се и прошлост и садашњост Духом Светим сабира у једно, а то је предокушај Царства Небеског. Такође, Владика Јован даје објашњење да је ова недеља, прва иза Духова, посвећена Свим Светим, јер су управо сви они “исповедници Свете Тројице, уверивши нас у то да је Дух Свети, управо, Ризница добара, да сва добра задобијамо Духом Светим и да све оно што се чини у Цркви, чини се од Оца, кроз Сина у Духу Светом”, а то значи да благодат не можемо задобити ван Цркве и Свете Тројице. Надаље је Преосвећени говорио о угледању на Христа и да шта год чинили добро, не можемо чинити без дара Божјег, који се задобија у смирењу. Да је тема данашњег Јеванђеља прослављање светости и да “често заборављамо да је Бог једино Свет по природи својој, а да ми постајемо свети, управо, по благодати Божјој”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача вернима се обратио и Архиепископ Георгије и на крају свима отпевао “Мнохаја, блахаја лита”.

Програм свечаности водила је Маја Алексић, иначе чланица хора цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, поздравила је све присутне и нагласила да: “Духовна музика храни душу, распламсава љубав према Господу, пријатељима и непријатељима, она буди потребу за смирењем и миром,добротом и чистотом срца. Она носи признање Богу да је праведан и милостив и усмерава слушаоца да поштује Бога”.

На овогодишњем фестивалу песму као дар Господу и захвалност за духовно надахнуће, принело је седам хорова Епархије шумадијске:

1. Дечји хор “Свети Сава” из Крагујевца, са диригентом хора јерејем Иваном Антонијевићем и композицијама:

  • Људи ликујте – Свети Владика Николај Велимировић
  • Господе, Боже мој – Свети Владика Николај Велимировић

2. Дечји црквени хор “Свети Симеон Мироточиви” из Крагујевца, са диригентом хора Маријом Радојевић и композицијама:

  • Владај, Боже – Свети Владика Николај Велимировић
  • Царице небеснаја – руска духовна песма

3. Црквени хор “Опленац” из Тополе, са диригентом хора Маријом Ракоњац и композицијама:

  • Благослови душе моја Господа (103. псалм) – Александар Д. Кастаљски
  • С нами Бог (композиција из15. века) – Епископ Јонатан

4. Женски црквени хор “Свети Архангел Михаило” из Јагодине, са диригентом хора Александром Димитријевић и композицијама:

  • Miluieşte-mă, Dumnezeule (50. псалм) – Георге Цуцу
  • Францускаја кољадка – монахиња Јулијана Денисова

5. Хор “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца, са диригентом хора Бојаном Србљак и композицијама:

  • Ниње отпушчајеши – Александар Архангелски
  • Под твоју милост – Д. Ботоњскиј
  • Христос воскресе – Никола Ресановић

6. Хор Успења Пресвете Богородице из Крагујевца, са диригентом хора протојерејем Драгославом Милованом и композицијама:

  • Воскресни, Боже – са солистима: Ксенијом Миленковић, Милицом Петровић, Татјаном Милован
  • Тамо далеко – родољубива српска песма у аранжману Ђорђа Цатића

7. Хор Светих апостола Петра и Павла из Јагодине, са диригентом хора Љиљаном Милеуснић - Марковић и композицијама:

  • Помилуј мја, Боже- Митрополит Дамаскин
  • Пошла мома на вода- Драган Шуплевски

Његово Преосвештенство шумадијски Господин Јован доделио је на крају плакете диригентима хорова, као знак захвалности и сећања на овогодишњи Фестивал.

За све учеснике Фестивала била је организована велика трпеза љубави.

Нинослав Дирак, протођакон