ОКОНЧАНИ МАТУРСКИ ИСПИТИ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ - КРУНА ПЕТОГОДИШЊЕГ БОГОСЛОВСКОГ ШКОЛОВАЊА

ОКОНЧАНИ МАТУРСКИ ИСПИТИ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ - КРУНА ПЕТОГОДИШЊЕГ БОГОСЛОВСКОГ ШКОЛОВАЊАУ периоду од 1. до 11. јуна 2017. године, ученици Крагујевачке богословије, који су први разред уписали 2012. године, полагали су завршни испит зрелости – мутуру и сви кандидати који су имали право изласка на овај испит, са успехом су окончали школовање. Испитима за двадесет једног кандидата, у којима су учествовали сви професори Богословије, предвођени ректором протојерејом ставрофором проф. др Зораном Крстићем, руководио је ђакон др Здравко Јовановић, доцент на групи за патрологију Православног богословског факултета Универзитета у Београду као изасланик Светог архијерејског синода СПЦ. Испитима из већине предмета присуствовао је и Његово преосвештенство Господин Јован, епископ шумадијски. Како су ове године, током одржавања матурских испита прослављани Духови, и матуранти и професори, учествовали су у празничним Литургијама, које је служио Господин Јован, епископ шумадијски.

Период полагања испита зрелости у Богословији Светог Јована Златоустог почео је израдом писменог матурског рада, за који је Свети архијерејски синод СПЦ одрдио следеће три теме:

  1. „Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу“ (Мк 16,15) – неопходност проповедања Светог Јеванђеља парохијског свештенства данас;
  2. Брак и безбрачност по Светом апостолу Павлу (1. Кор 7, 1-40;
  3. Свети Сава – први српски архиепископ и његов рад на организацији Српске архиепископије.

Након што је Испитни одбор оценио радове и пошто је узет у обзир успех ученика током школовања у Богословији, сходно Правилнику о полагању завршног богословског испита, стекли су се услови да усмене испите из Светог писма, етике и догматике, литургике, историје Цркве и историје СПЦ, црквено-канонског и брачног права и црквеног појања са типиком полаже дванаест ученика, док су девет полазника због одличног успеха ослобођени усменог дела. Одличан успех у последња три разреда богословије и на писменом испиту имали су следећи ученици:

  • Илија Арсеновић, Шумадијска епархија;
  • Огњен Биочанин, Шумадијска епархија;
  • Живојин Величковић, Врањска епархија;
  • Јанко Јовановић, Шумадијска епархија;
  • Михаило Миленковић, Крушевачка епархија;
  • Драган Николоски, Бачка епархија;
  • Небојша Стевановић, Шумадијска епархија;
  • Лука Стојановић, Врањска епархија;
  • Стојан Чупић, Дабробосанска митрополија.

Испитни одбор је писмени рад Небојше Ставановића прогласио за најбољи.

Усмени испити окончани су 11. јуна 2017. године уз констатацију Испитног одбора да су кандидати током овог испитног рока показали висок ниво знања, тако да су многи ученици остварили бољи успех него током редовног школовања.

Све петице на усменим матурским испитима заслужили су следећи ученици:

  • Иринеј Игњатовић, Бачка епархија;
  • Страхиња Миљковић, Браничевска епархија;
  • Јован Поњавић, Жичка епархија;
  • Душан Радосављевић, Београдско-карловачка архиепископија.

Одличан успех имао је и Немања Пено из Бихаћко-петровачке епархије.

Врло добар успех на матури заслужили су:

  • Јован Живановић, Браничевска епархија;
  • Драган Јованић, Бањалучка епархија;
  • Симо Јовановић, Бачка епархија;
  • Неша Стевић, Браничевска епархија;
  • Бојан Томић, Браничевска епархија;
  • Немања Томић, Браничевска епархија.

Са добрим успехом школовање је оконачао Милош Вучићевић из Крушевачке епархије.

За најбоље ученике ове генерације матураната Крагујевачке богословије проглашени су Михаило Миленковић, Драган Николоски и Небојша Стевановић којима је управа школе даривала посебне награде, док су сви матуранти за успехе у владању, учењу, за ревносно похађање богослужења, за старање о благољепију и за истицање у припремању проповеди награђени књигама.

Последњег дана завршног богословског испита (11. јуна 2017.) одржана је свечаност током које су проглашени резултати и уручене дипломе и награде најбољима. У школском храму, пре доделе диплома и награда, ученицима који су окончали школовање, говорио је протојојереј ставрофор професор др Зоран Крстић, ректор крагујевачке Богословије. Уз оцену да је реч о врло доброј генерацији, ректор је изразио и наду да ће стицање темељних представа о вери, односно основних богословских знања током средњошколског васпитно-образовног процеса бити прави темељ за духовно и теолошко усавршавање које им предстоји. Од ученика се такође очекује, без обзира на службу која им предстоји, да остану аутентични чланови Цркве.

Изасланик Светог архијерејског синода ђакон др Здравко Јовановић, децент Православног богословског факултета Универзитета у Београду, након честитки свима који су успешно завршили средњошколско богословско образовање, рекао је да се уверио да се односи у овој школи уређују по међусобној љубави, разумевању, уважавању, али и поштовању црквеног поретка. Похвалу заслужује и посвећеност свих који живе у овој школи својим црквеним службама.

У име матураната, свим професорима, а посебно разредном старешини јереју Александру Сенићу, за бригу о њиховом узрастању, али и за разумевање за младалачка искушења, захвалио је ученик Симо Јовановић.