ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СЕЛУ ПЕТКА КОД ЛАЗАРЕВЦА

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У СЕЛУ ПЕТКА КОД ЛАЗАРЕВЦА У четвртак, 23. фебруара 2017. године, када наша Црква прославља светог свештеномученика Харалампија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у парохијском дому храма Свете Петке у селу Петка, код Лазаревца. Епископу су саслуживали: гост из Епархије ваљевске протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић, Архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Мирослав Филиповић, протођакон Иван Гашић и ђакони: Никола Урошевић, Немања Стојковић и Зоран Степановић.

Овом приликом Владика Јован је следујући древној црквеној пракси и отачким учењима, у оквиру литургијског Сабрања, крстио ћерку вероучитеља Дејана Јовановића и његове супруге Александре, малу Ангелину.

Обративши се присутнима надахнутом беседом Преосвећени је подсетио да постоји само једна Истина за нас православне хришћане, Господ Исус Христос. Човек који није у Христу није у истини. Често покушавамо да побегнемо од истине, зато што нисмо са Христом. Ако са Христом живимо ми ходимо у истини. Али истина мора да буде потврђена делима, као и наша вера. Дела пак морају бити помагана и подржавана благодаћу и љубављу Божијом. Само тако се напредује у јеванђелским врлинама: посту, молитви, кротости, правди... Осврћући се на крштење мале Ангелине, Владика поучава да је крштење духовно рођење, којим постајемо чланови Цркве, прави хришћани. Њиме добијамо благодатне дарове који се дају само онима који су крштени у име Свете Тројице. Али Крштење је потпуно само када је запечаћено Светом Тајном Причешћа. За спасење новокрштене одговорни су њени родитељи, кумови, али и сви ми у Цркви. Од нашег примера, наше молитве, вере и дела, зависи да ли она остати у Цркви.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Светог Причешћа, којем је приступио велики број окупљених верника, и након пострига косе и уцрковљења новокрштене Ангелине, за присутне је уприличена Трпеза Љубави, трудом вероучитеља Дејана Јовановића и његове породице.