ПАРАСТОС СРПСКИМ ВОЈСКОВОЂАМА И ВОЈНИЦИМА ПОСТРАДАЛИМ У КОЛУБАРСКОЈ БИТКИ

ПАРАСТОС СРПСКИМ ВОЈСКОВОЂАМА И ВОЈНИЦИМА ПОСТРАДАЛИМ У КОЛУБАРСКОЈ БИТКИУ четвртак, 15. децембра 2016. године, у крипти храма св. влкмч. Димитрија, у Лазаревцу, одслужен је парастос српским војсковођама и војницима пострадалим у Колубарској битки у Првом светском рату.

Овом службом отпочела је централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“, која је трајала од 08. до 15. децембра. Као и претходних година и ове године организатори прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Општина Лазаревац и ЦО лазаревачка.

По одслуженом парастосу уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма св. влкмч. Димитрија. Уз највеће државне почасти венце је положио начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић. Поред начелника Генералштаба венце су положили и одали почаст и председник Општине Лазаревац, господин Бојан Синђелић, дипломатски представници и војни изасланици амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији као и велики број представника локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Уследио је и пригодан уметнички програм под називом „Ту је пала војска царска“ по сценарију Милована Витезовића, у режијиЖиворада Ајдачића. После протоколарних обраћања централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“ настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.