ОСВЕШТАНА ЗАТВОРСКА КАПЕЛА У ОКРУЖНОМ ЗАТВОРУ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ПЕТРОВАЦ - РАДИО ЗЛАТОУСТИ

У уторак, 20. септембра 2016. године, Његово преосвештенство епсикоп шумадијски г. Јован, уз саслужење свештеника Шуамдијске епархије освештао је капелицу посвећену Светој Великомученици Анастасији Узорешитељици – заштитници затвореника у Окружном затвору у крагујевачком насељу Петровац. У продужетку освећења служена је и света архијерејска литургија.

Чину освећења затворске капелице, прве у шумадијској епархији после 1945. године, сем самих осуђеника, њихових чувара и запослених у самом затвору, као и бројних новинарских екипа присуствовали су и многи гости из Министарства правде, правосудних, судских и полицијских органа и бројних служби са којима ова установа сарађује.

Као и приликом освећења свакога другог храма у нашој епархији владика шумадијски Јован одржао је надахнуту беседу, посебно дирљиву, јер је изговорена на врло специфичном месту - затворско-казненој установи.

Протонамесник Бранислав Матић, већ пет година је духовник у петровачком окружном затвору. Он је и најзаслужнији што је ова установа коначно добила богослужбени простор за духовне и молитвене потребе њених корисника. Отац Бранислав истиче да су сами затвореници уз помоћ чувара и другог затворског особља уредили капелицу.

За своје заслуге и помоћ да петровачки Окружни затвор добије овај верски простор епископ шумадијски господин Јован одликовао је граматом управника петровачког окружног затвора г. Милана Делибашића. Том приликом г. Делибашић је изјавио да ће овај храм много значити духовном животу затвореника и да ће им ублажити муке и патње робијања.

По окончаном освећењу затворске капеле Свете Великомученице Анастасије - Узорешитељице и одслужене Свете лигутургије трпезе љубави уприличене су у управничкој канцеларији и затворској сали за састанке.

Зоран Мишић, новинар радија "Златоусти"