ЛИТУРГИЈА У РОГАЧИ

ЛИТУРГИЈА У РОГАЧИУ суботу, 6. августа 2016. године, када наша света Црква прославља свету мученицу Христину, преподобног Поликарпа Печерског и мученике Бориса и Гљеба, протојереј Слободан Павловић служио је Свету Литургију у храму “Силаска Светога Духа” у Рогачи.

Кратко житије свете мученице Христине.

Ова света мученица беше из града Тира у Палестини, ћерка намесника царског Урбана, идолопоклоника. Не зна се из каквих разлога родитељи њени дадоше јој то име, Христина, но оно скриваше у себи тајну њеног будућег следовања Христу. До своје једанаесте године она не знаше ништа о Христу. Отац њен да би је скрио од света због њене изванредне лепоте до потпуног узраста, одреди јој највиши спрат једне високе куле, да ту живи. Устроји јој све удобности за живот, даде јој робиње на службу, и постави у њене одаје идоле сребрне и златне, да им свакодневно приноси жртве. Но милостиви Бог видећи њену чежњу за истином, посла јој ангела свога који је прекрсти крсним знамењем, назва је невестом Христовом и поучи је потпуно у богопознању. Тада Христина полупа све идоле у својим одајама и тиме изазва дивљу јарост код свога оца. Отац је изведе на суд и предаде је мукама а по том баци у тамницу намеравајући да је посече мачем. Но те ноћи здрав и читав Урбан изврже своју душу и оде у гроб пре кћери своје. Затим намесници продужише истазавање ове свете девице. Христинина храброст у трпљењу и чудеса која почини силом Божијом обратише многе незнабошце тирске у Хришћанство. Најзад муке њене за Христа свршише се смрћу под оштрим мањем а њен живот продужи се у бесмртном царству ангелском. Чудесно пострада у III веку.

Велики број школске деце ОШ “Јанко Катић” узело је учешћа је на Светој Литургији најпре појањем, а онда, после причешћа свештенослужитеља, и кроз часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

вероучитељ Драган Катић