СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ БРВНАРИ У ВЕНЧАНИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ БРВНАРИ У ВЕНЧАНИМАПете недеље по духовима, 24. јула 2016. године, када Црква празнује св. великомученицу Јефимију и блажену Олгу, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у цркви брвнари у Венчанима код Аранђеловца. Ова древна богомоља посвећена је св. великомученику Пантелејмону и налази се дубоко у шуми, уз речицу Придворицу која протиче тик поред ње.

Преосвећеном Епископу су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Милован Ранковић, јереј Александар Миловановић и ђакон Иван Гашић.

Владика Јован је након прочитаног Јеванђеља о изгнању демона из двојице бесомучника (Мт зач. 28), очински поучио сабрани народ о непрестаној борби и тежњи духова таме да поробе људски род и увуку сваког човека у њихово пало стање. А како демони то раде? Највише успевају то учинити код човека који има слабу или никакву веру, али и помоћу наших грехова и страсти које нас поробљавају. Зато је неопходно да се свагда чистимо од греха постом, молитвом и светим причешћем, али и да увек имамо у себи и са собом крсно знамење, јер се по речима св. Макарија Египатског, демони највише плаше управо Крста Господњега.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају свете Литургије, Владика Јован је доделио Архијерејску грамату признања Г- дину Драгану Миловановићу из Венчана, због исказане љубави према Цркви кроз помоћ храму св. великомученика Георгија у Венчанима, а јереја Александра Миловановића је произвео у чин протонамесника.

Ово сабрање је завршено заједничком трпезом љубави у парохијском дому, који је припремио Црквени одбор, на челу са парохом венчанским јерејем Милошем Митровићем.

протонамесник Александар Миловановић