СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ПРЕПОДОБНА МАТИ АНАСТАСИЈА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ПРЕПОДОБНА МАТИ АНАСТАСИЈА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУУ уторак, 5. јула 2016. године, када Црква Божија прославља преподобну Анастасију Српску, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

Епископу су салуживали Архијерејски намесник лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Родољуб Глишић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј Мирослав Филиповић, јереј Драгиша Богичевић и протођакон Иван Гашић.

Литургијско појање увеличао је хор "Свети кнез Лазар" из Крушевца. Светoј Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене верниике на речи Светог апостола Павла, да јачају у Господу и у моћи силе Његове, обуците се у све оружије Божије да би сте се могли успротивити против лукавства ђаволског. Шта значи бити лукав? Лукав човек је лицемер јер нема Бога у себи и у лукавству подивља и спреман је на свако зло да учини а пред њудима се показује као добар и поштен човек. Зато човек треба да јача у Господу и да пре свега победи себе и грах у себи. Даље у својој поуци Преосвећени је истакао важност светиљке ,свеће коју човек дибија по рођењу и при крштењу, да чувамо душу своју узалуд нам је ако цео свет задобијемо а души својој наудимо. Светиљка нам је потребна јер нам сваки грех помрачује душу. Данас наша Црква прославља ону која је вером и Богом живела преподобна мати Анастасија која је чувала пламен оне јеванђељске свеће и њоме осветила пут, праведном Симеону и свом сину Светом Сави. По завршетку свете Литургије пререзан је славски колач.

По резању колача уприличен је пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј