СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИУ недељу другу по Педесетници, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму светог великомученика Георгија у Чибутковици. На овом евхаристијском сабрању Цркве, Епископу као предстојатељу, саслуживали су протојереј-ставрофор Драго Љубичић, пензионисани парох чачански, протојереј Драган Стевић, старешина храма светог Ахилија у Ариљу, протојереј Мирчета Крупниковић, парох ариљски.

Поред ових драгих гостију из епархије жичке, саслужашчи светој литургији били су и свештеници колубарско-посавског намесништва: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј Жељко Ивковић, парох чибутковачки, кога је Епископ као икона Христова, у сабору верних на светој Литургији рукопроизвео у чин протојереја. Архијерејској Литургији су саслуживали и протонамесници Горан Радовановић, парох шопићски и Владимир Стојковић, парох лазаревачки.

Окупљени, у не малом броју, верни народ парохије чибутковачке у Литургији, око Епископа као око Христа, укрепљен је, утврђен и поучен благом речју свога Првојерарха. Владика је, тумачећи еванђелску реч еванђелисте Матеја, подсетио и управио верне на потребу и важност нашег личног одзива на позив Христов. На примеру апостола, њихове вере и поверења које су делатно исповедили одазивајући се на први позив Христов, позвани смо да исповедајући сопствену веру и поверење, одзив на позив Христов остварујемо у Цркви кроз Литургију. Ако дајемо првенство сопственом праву над сопственим дужностима, сведочимо да нисмо уистину Христови, тј. да нисмо истински хришћани. Супротно томе, вршећи хришћанске дужности, исповедамо суштину хришћанског живота која јесте послушност заснована на вери, поверењу, оданости Христу и Цркви. Дакле, најделатније ћемо се одазвати позиву Христовом, ако према сопственим даровима, датим нам од Бога, у свету засведочимо веру, поверење, оданост кроз послушање Христу и Цркви, тако постајемо апостоли у малом, закључио је Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Причестивши се Телом и Крвљу Христовом, тако истински бивајући Тело Христово - Црква, Епископ је са свештенством и вернима, по завршеној светој Литургији, приступио и заједничкој трпези коју су трудом и љубављу припремили отац Жељко и верни народ Чибутковице. Следујући ранохришћанској пракси, духовну трпезу продужили смо трпезом за тело, Литургију за свет продужили смо литургијом у свету, јединствујући у љубави.