ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУУ уторак 10. маја 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву. Владику је дочекао велики број верног народ са децом. Епископу су саслуживали свештеници и ђакони Пољске Православне Цркве, војни свештеници наше Цркве, свештенство Архиепископије београдско-карловачке, ваљевске и шумадијске епархије.

Након прочитаног јеванђеља Владика је честитао славу окупљеном народу и на почетку подсетио сабрање да се налазимо у данима Васкрсења Господњег. Наша вера је у Тројичног Бога који живи у љубави. Бог нас позива на љубав и на победу над смрћу кроз Васкрсење Христово. Ни један догађај у историји није тако потврђен као Васкрсење. Ми верујемо у победу над смрћу и у Вечни Живот.

У другом делу беседе Владика је говорио о личности Светог Саве који нам је путовођа ка Христу. Он нам је истински пастир који је веровао у Васкрслог Христа. Да Свети Сава није веровао у Христа не би ни постојао. Он је ишао за истином а истина је Христос. Исповедајући веру у Васкрслог Господа он је и нас повео у заједницу са Христом. Зато га и молимо да и нас данас упути ка светлости а светлост наша је Христос. Прослављањем Светог Саве ми се учвршћујемо у вери. Та вера у Светог Саву помаже нам да пронађемо Христа. Знао је Свети Сава да пронађе праве речи да нам приближи веру у Христа Спаситеља. Он је следио за истинском Речију Божијом јер је човек одслика Речи Божије. Кроз Реч се и дарује спасење свима нама и истински живот.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају се Епископ захвалио пољским свештенству и нашем војном свештенсту на саслужењу у Светој Литургији.

После причешћа великог броја деце и верног народа, уследила је литија око храма а затим је Владика, испред храма, пререзао славски колач. У програм који је уследио после Литургије у порти светосавског храма учествовали су КУД Шумадија из Барајева, витешка дружина Свети Архангели и соло певачица изворних песама госпођица Маја Миличић из Степојевца. Овогодишњи колачар Јован Младеновић, са својом породицом, припремио је Трпезу љубави за све присутне вернике који су у заједници са својим Епископом прославили храмовну славу Светог Саву.