12. ВАСКРШЊИ ЧАС У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЈАГОДИНСКИХ ВЕРОУЧИТЕЉА „ЛИТУРГИЈА – ИСТИНСКА ПРОЈАВА ВАСКРСЛОГ ГОСПОДА ХРИСТА“

12. ВАСКРШЊИ ЧАС У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЈАГОДИНСКИХ ВЕРОУЧИТЕЉА „ЛИТУРГИЈА – ИСТИНСКА ПРОЈАВА ВАСКРСЛОГ ГОСПОДА ХРИСТА“У четвртак 5. маја 2016. године са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована у организацији јагодинских вероучитеља и градских и сеоских јагодинских основних школа у ОШ “Радислав Никчевић” у селу Мајуру недалеко од Јагодине одржан је дванаести по реду – Васкршњи час. Тема овог часа била је „Литургија – истинска пројава Васкрслог Господа Христа“.

Деца су организовано аутобуским превозом стигла око пола 9 у храм Светог Романа у селу Мајуру, где су била срдачно дочекана од стране свештеника Немање Стефановића, домаћина, директора школе Г-ђе Верице Ивановић Јовановић, вероучитеља Младена Ристановића, ђака и осталих наставника и учитеља ове основне школе.

Час је започео Светом Литургијом коју је служио парох мајурски Јереј Немања Стефановић уз саслужење вероучитеља и народа Божијег који су данас чинили ученици трећег разреда градских и сеоских јагодинских основних школа, њих око 150.

Живећи и учећи уз Свету Литургију, деца су разумела да је Црква заједница народа Божијег, ђакона и свештеника окупљених око Епископа, који јесте Литургијска икона Васкрслог Господа Христа што су својим активним учешћем на Литургији и показали.

Пошто су се сва присутна деца причестила, после послужења које је организоала школа, деца су заједно са својим вероучитељима и учитељима наставила рад.

После уводне добродошлице директора школе Г-ђе Верице Ивановић Јовановић , вероучитељи су говорили деци о важности Свете Литургије, и њеним деловима објашњавајући део по део Свете Литургије.

О Проскомидији говорио је вероучитељ Никола Љубисављевић, чије предавање као и свих осталих вероучитеља је пратила видео презентација на видеобиму. О Литургији Оглашених говорио је вероучитељ Бранислав Николић, а о Литургији Верних вероучитељ Младен Алексић. После завршеног предавања деца су радила цртеже на тему „Литургијске службе“, у којима су истакла да су све службе међусобно повезане и да је Света Литургија заједница народа Божијег, ђакона и свештеника окупљених око Епископа, који јесте икона Христова. Такође, да је Света Литургија Икона Царства Божијег, на земљи.

Разумела су да на Светој Литургији небо силази на земљу, а сваки човек као слободна личност улазећи у литургијску заједницу са Христом Сином Божијим и сам постаје Сина Божији Љубављу Божијом кроз Свету Тајну Причешћа.

Час је завршен фотографисањем ученика и њихових радова и заједничком фотографијом свих учесника овог Васкрсшњег часа. У пола 1 сви учесници су се организованим превозом вратили назад у своје школе. Овом приликом се захваљујемо и СО Јагодина која је обезбедила бесплатан превоз аутобусом. Такође, велико хвала и директору ОШ “Радислав Никчевић” Г-ђи Верици Ивановић Јовановић, вероучитељу Младену Ристановићу као и свим учитељима и наставницима ОШ “Радослав Никчевић” на гостопримству и показаној љубави за сву децу која су узела учешће у овом већ традиционалном Васкршњем часу, који својим трајањем и озбиљношћу показује изузетну повезаност школе и цркве, и свима показује на Светосавски пут којим смо сви позвани да идемо, јер то је једини пут који води из смрти у Живот.

Вероучитељ Борис Милосављевић