СТУДНЕТИ ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ У ПОСЕТИ РЕХАБИЛИТАЦИОНОМ ЦЕНТРУ ЗЕМЉА ЖИВИХ У БРАЈКОВЦУ

СТУДНЕТИ ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ У ПОСЕТИ Данас, на дан светог Евстатија и преподобног Тимотеја 05. марта, пружена је прилика студнетима Православног богословског факултета Универзитета у Београду да посете Рехабилитациони центар Земља Живих у Брајковцу. Ова посета је успешно реализована пре свега захваљујући благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована као и труду свештенства храма Светог Димитрија из Лазаревца и љубављу и гостопримством домаћина заједнице. Имали смо сви благослов да учествујемо у заједници Трпезе Господње, да примимо бесмртно Тело и Крв Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, и причестивши се молитвено смо се сетили наших драгих преминулих сродника и пријатеља и на крају учествовали у трпези љубави коју су нам домаћини уготовили.

Ова посета је посебно вредна за студенте јер им је пружена приклика да се и практично упознају са пастирском бригом Цркве о својој деци која су се нашла на животној странпутици. Овај догађај је значајан јер је нашим студентима омогућено да се упознају са начином живота у рехабилитационом центру што оставља на њих, као и на све посетиоце Заједнице, много већи утисак него било који други вид презентације Заједнице. Посебно, треба истаћи, да су студенти у комуникацији са штићеницима у Заједници могли и сами да се духовно утврде у вери пред наступајуће Свете дане великог поста. Сведочанства која су штићеници пружили нашим студентима нису ништа друго до сведочанства да је Жив Бог наш и диван у делима Својим. Сведоци смо да људима којима људска мудрост кроз савремена сазнања медицине није успела да помогне, помаже Црква благодаћу Светога Духа, у душевном и духовном преображају њихове личности, и на тај начин подстиче њихову здравствену и социјалну рехабилитацију. Такође, имали смо сви прилику да се сусретнемо са реалним плодовима Саборног Црквеног живота које често спомињемо на настави говорећи о човеку као бићу Заједнице. Ова посета може се сматрати посетом школи Живота која укрепљује за Живот све оне који је посећују.

Одлазећи са срцима пуним радости, желимо нашим домаћинима у Заједници Земља живих да се уз помоћ Божју врате својим породицама, онима који их воле и свима нама као живи сведоци да је Богу могуће оно што је човеку немогуће.

Др Драган Каран, доцент