ДАНИ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ - ЛАЗАРЕВАЦ

ДАНИ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ - ЛАЗАРЕВАЦУ уторак, 15. децембра 2015. године, када наша света Црква прославља светог пророка Авакума, светог цара Уроша и преподобног Јоаникија Девичког, у крипти храма Светог великомученика Димитрија, у Лазаревцу, одслужен је парастос српским војсковођама и војницима пострадалим у Колубарској битки у Првом светском рату.

Овом службом отпочела је централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“, која је трајала од 08. до 15. децембра. Као и претходних година у наставку прославе уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма св. влкмч. Димитрија. Уз највеће државне почасти венце је положио помоћник министра рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Републике Србије, господин Милан Поповић.

Поред помоћника министра венце су положили и одали почаст и представници Министарства одбране и Војске Србије, председник Општине Лазаревац, господин Драган Алимпијевић, дипломатски представници и војни изасланици амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији као и велики број представника локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

После церемоније полагања венаца испред спомен цркве одржан је уметнички програм и протоколарна обраћања. Централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“ настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.