ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У РОГАЧИ

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У РОГАЧИУ недељу, 6. децембра 2015. године, када наша света Црква прославља: Светог Амфилохија Иконијског, светог Григорија, светог Александра Невског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму “Силаска Светога Духа” у Рогачи. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протонамесник Горан Јеремић, ђакон Филип Јовановић и ђакон Иван Гашић, а својим певањем сабрање су улепшали и ученици ОШ “Јанко Катић” из Рогаче.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, Преосвећени Владика је у својој надахнутој беседи рекао да из прочитане јеванђелске приче можемо да сагледамо љубав Божију, милост Божију и осећање Божије које Бог непрестано излива на нас људе, али са друге стране можемо да видимо не благодарност људску, односно, како човек не уме да заблагодари Богу на даровима које Бог стално дарује нама људима.

У овоме свету људи се стално налазе у борби између добра и зла, у борби између љубави и мржње, а шта ће преовладати у човеку то зависи од њега самога. А онде где нема љубави, где нема вере у Христа, кад-тад све се претвара у мржњу која доноси свако зло. Када схватимо да Без Господа нисмо у снази да се изборимо са свим болестима и искушењима која нас сналазе, а то не можемо схватити без смирења и без велике вере, када то будемо схватили онда ћемо и разумети апостола Павла који нам каже “Јачајте у Господу, и у сили, и у моћи Његовој”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Мноштво верујућег народа и школце деце приступило је Светом Путиру сјединивши се са Господом кроз Свету Тајну Причешћа.

По завршеној Светој Литургији, Преосвећени Владика обишао је завршене радове ограде и паркинга овога храма, које је финансирала градска општина Сопот.

Трудом и љубављу старешине храма протојереја Слободана Павловића за све присутне припремљено је пригодно послужење и свечани ручак.

Вероучитељ Бојан Миленовић