УЧЕНИЦИ ПОЛИТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ НА ЛИТУРГИЈИ У СТАРОЈ ЦРКВИ

УЧЕНИЦИ ПОЛИТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ НА ЛИТУРГИЈИ У СТАРОЈ ЦРКВИ Епископ шумадијски Г. Јован служио је у четвртак 10. децембра 2015. године Свету Литургију у Светотројичком храму у Крагујевцу, којој су присуствовали ученици Вероунауке средње Политехничке школе са својим вероучитељем Марком Гаљком. Ученици су узели учешћа у богослужењу појањем, одговарањем на јектенијске прозбе, узношењем молитава Оче наш, Символа вере, а потом су се сви причестили Тајнама Христовим.

Владика Јован је у својој беседи охрабрио верне да време Божићног поста користе и као време у коме ће трагати за Христом. Ко хоће да живи по Христу, наићи ће на препреке на том путу. Невера не може да поднесе праву веру, као што ни тама не подноси светлост. Кад год решимо да ћемо бити бољи, на том путу се нешто испречи. Начастивом је стало до оних који живе по Богу, јер зна да ће победа Добра наступити онда када Син Човечији дође да суди живима и мртвима. Иако под ударима зле силе, човек треба све више да се окреће Богу, још већом вером, како би задобио Божију благодат и могао да издржи сва искушења. Апостол Павле нас подсећа да прво јачамо у Господу и у сили моћи Његове. Обуците се у силу свеоружија Божијег. А свеоружије Божије је Крст Господњи на коме је Господ Исус Христос победио зло, мржњу, смрт. Човек је често дезоријентисан, изгубљен, те му је зато за спасење потребна сила и помоћ Божија. То ће бити она сила у коју смо крштени и у којој вером живимо, била је поука Владике Јована ђацима и верном народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене литургије, Владика је посветио време ученицима у краћем разговору, поделивши им свој Архијерејски благослов и иконице као успомену на литургију којој су се причестили са својим вероучитељем.

протођакон Мирослав Василијевић