ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ МАНАСТИРИМА СРПСКЕ СВЕТЕ ФРУШКЕ ГОРЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ МАНАСТИРИМА СРПСКЕ СВЕТЕ ФРУШКЕ ГОРЕНа дан Светих Мученика Јасеновачких и Сабора свих српских светитеља, у недељу 13. септембра 2015. године верници парохија грбичке, лужничке и чумићке походили су манастире српске Свете Фрушке Горе.

Исти злочинци који су уморили стотине и стотине хиљада Православних Срба током Другог светског рата дошли су и до њихових светиња на Фрушкој Гори и њих похарали, ризнице опљачкали, многе тешко оштетили, а у неке довели и католичко свештенство из Словеније да латинску службу врше. Поред свих страдања народа и храмова, уз Божију помоћ, обнављају се и једни и други, па је стога велика радост код верних поклоника светињама. Сви виђени и посећени манастири тога дана, а обишли смо их шест, живи су и уређују се да заблистају у пуном сјају како су блистали када су и саграђени.

На Свету Литургију стигли смо у манастир Велика Ремета, где је началствовао протојереј-ставрофор Милан Борота а уз проигумана манастира јереја Николу Деспота и јеромонаха о. Кирила, сабрата манастира Велика Ремета, саслуживали јереј Александар Мирковић и јереј Милан Петровић. По завршеној Литургији прешло се у манастирску трпезарију где смо сви послужени и топло поздрављени од стране проигумана о. Николе из Старе Пазове. Уз поклон и благослов за све поклонике испраћени смо у манастир Крушедол, српску царску лавру, где смо се поклонили моштима Свете Мати Ангелине Српске као и Светог владике Максима (Бранковића). Ту нас је дочекао, пожелео добродошлицу и укратко испричао историјат, како самог манастира тако и читаве Фрушке Горе, проф. др Мићић. Потом смо се упутили до манастира Гргетег, најбројнијег фрушкогорског манастира, где смо се поклонили чудотворној копији чудотворне хиландарске иконе Пресвете Богородице Тројеручице. Ту нас је мати Илина упознала са историјом и архитектуром манастира и показала нам и зимску манастирску капелу саграђену на хорској тераси манастирског храма. Затим смо отишли у Ново Хопово на поклоњење моштима Светог Мученика Теодора Тирона где смо били и помазани уљем из кандила Светитеља. Након кратке посете манастиру Старо Хопово који је у обнови отишли смо у манастир Јазак. Ту смо Божијим благословом били на акатисту икони Пресвете Богородице Тројеручице, након чега смо били удостојени целивати свете и нетљене мошти Светог цара Уроша, последњег српског владара из Свете лозе Немањића.

Духовно окрепљени и са благословима Светих Бранковића, већинских ктитора фрушкогорских манастира пошли смо нашој Шумадији носећи јој молитвену радост Свете Фрушке Горе вођени Божанском Љубављу која је просијавала читавог овог дана, почевши од Свете Литургије на којој је прочитано Јеванђеље о две највеће заповести о љубави према Богу и љубави према ближњима, па све до последњег похођеног манастира где смо доживели печат те љубави тиме што смо удостојени целивати мошти Светог цара Уроша и узети његов благослов. Пошли смо назад са жељом да се опет вратимо на ову Српску Свету Гору и остатак светиња походимо.

Јереј Гојко Марковић