САРАСПИЊАЊЕ СА ГОСПОДОМ ОТВАРА ВРАТА ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ

САРАСПИЊАЊЕ СА ГОСПОДОМ ОТВАРА ВРАТА ЦАРСТВА НЕБЕСКОГУ петак, 14. августа 2015. године литургијским благодарењем прослављена је крсна слава цркве Крста Господњег у порти Старе цркве у Крагујевцу. Празник Изношења Часног крста којем је овај храм Господњи посвећен био је прилика да се на једном месту окупи евхаристијска заједница коју је предводио Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протонамесника Горана Ђерковића, јереја Срђана Тешића, јереја Владана Костадиновића и протођаконa Небојшe Јаковљевићa.

Тумачећи Свето Јеванђеље, владика Јован је нагласио важност саборног живљења хришћанске вере наглашавајући да расколничка прелест, странчарење које је још Св. Апостол Павле осудио, води само у пропаст. Распињање сопствених греха и сараспињање са Господом пут је који кроз Цркву отвара врата вечног Живота. Крст је знамење смирења, вере и изнад свега љубави којим је Господ осветлио васељену од дана свог Распећа и та светлост обасјава време и простор до свршетка света показујући боготражитељима путоказ ка спасењу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По причешћу верних и резању славског колача, славље је настављено у порти Светотројичне цркве у Крагујевцу. Домаћин славе била је госпођа Надежда Лазаревић, а Свету Литургију је улепшало појање мешовитог хора.

јереј Владан Костадиновић