ФЕСТИВАЛ ХОРОВА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈОве године је, у недељи Свих светих, Рача Крагујевачка била домаћин XV Фестивала хорова Епархије шумадијске који се традиционално одржава сваке године. Храм светих апостола Петра и Павла је био препун верног народа, хориста који су се на диван начин надметали у богонадахнутим напевима током Свете Архијерејске Литургије. Епископу шумадијском Јовану су на Светој Литургији саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Радосав Глишић, Видоје Рајић и Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Владимир Стојковић, јереј Милан Ђорђевић, као и протођакон Иван Гашић и ђакони Далибор Нићифоровић, Урош Костић и Немања Искић.

Владика је после прочитаног Јеванђеља одржао богонадахнуту беседу у којој је објаснио присутном народу зашто је прва недеља по празнику Педесетнице посвећена Свима светима, а то је зато што су сви свети у ствари исповедници Свете Тројице. Овај свет је створен да постане Царство небеско-нагласио је даље Епископ. Оно се не стиче овде, али се овде започиње. Бога нећемо наћи на небу или на земљи ако га не нађемо прво у свом срцу-напоменуо је владика Јован присутном народу. Овај свет је био рај све до човековог пада, када га је обузела сујета и гордост. Шумадијски архипастир је даље говорио о томе шта значи бити хришћанин, а то значи бити посланик, тј.бити онај који бодри оне који падају те да би се везали за Царство небеско. Он је затим навео речи светих Отаца који су рекли да оно што је душа за тело, то су хришћани за овај свет. Црква нам управо открива како су живели свети, а тај термин је за нас често недостижан. Напротив, нагласио је даље владика Јован у својој беседи, бити свет није недостижно јер и свети људи су имали тело и душу, али су они добро запамтили, али и применили Христове речи које кажу “Какву корист човек има да задобије читав свет, а душу своју изгуби”. Они су своју душу везивали за Христа и њихова душа је била жива и јесте жива. Све што је везано за Христа живи, а све што се одваја од Христа умире. Епископ Јован је даље беседио о томе да је страшнија од физичке смрти духовна смрт, као и о томе да су свети људи пре свега испуњавали заповести Божије, нарочито оне о љубави према Богу и ближњем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа “Светиње светима” причестили су се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа сви присутни свештеници, а затим и многи присутни верници.

Након одслужене Свете Литургије уследио је фестивал хорова у рачанском културном центру чији представници су изашли у сусрет Цркви, а са следећим програмом:

Дечји хор “Свети Сава” - Крагујевац, диригент јереј Иван Антонијевић
- Маријо Славна
- Изворна песма

Дечји хор “Свети Симеон Мироточиви” - Крагујевац, диригент Марија Радојевић
- Св. Владика Николај, Златно дрво
- Руска духовна песма, Слава Богу за све

Дечји хор полазника Школе за традиционално певање и играње при храму Св. апостола Петра и Павла у Јагодини, диригент Сања Трифуновић
- Мокрањац, У Будиму граду
- Мајка Мари косе плела

Хор “Свети Димитрије” - Лазаревац, диригент протонамесник Владимир Стојковић
- Група Пирг, Не од овога света
- Група Пирг, Крст на врху Србије

Катедрални октет “Свети Роман Мелод” - Крагујевац, диригент Марко Нешић
- Марко Нешић, Богородице Дјево
- Лука Гавриловић, О Тебје радујетсја
- Војтех Шистек, Ој Србијо мила мати

Женски хор при храму Св. апостола Петра и Павла-Јагодина, диригент Огњенка Тодосијевић
- Византијски напев, Пасхалне стихире
- Група Пирг, Владај Боже

Хор “Свети Деспот Стефан Високи” – Младеновац, диригент Стефан Ненадовић
- С. С. Мокрањац, Тебе појем
- Руска песма, Заступница

Хор “Свети Симеон Богопримац” при храму Преображења Господњег – Смедеревска Паланка, диригент Милош Урошевић
- Чајковски, Свјати Боже
- Достојно јест

Хор “Света Анастасија Српска” – Аранђеловац
- Ирина Денисова, Трисвета песма
- Напев Нилове пустиње (обрада С. Зајцев), Херувимска песма

Хор “Опленац” – Топола, диригент Марија Ракоњац
- Монахиња Јујана Денисова, Хвалите имја Господње
- Дјегтјарев, Херувимска песма

“Хор Успења Пресвете Богородице”, Саборна Црква – Крагујевац, диригент протојереј Драгослав Милован
- Мокрањац, Тебе Бога хвалим
- Бортњански, Да воскреснет Бог

Након врло успешног фестивала који је протекао у духовној радости свих присутних, а сами хорови почаствовани бројним аплаузима, трудом рачанског свештенства на челу са јерејем Владом Бранисављевићем уприличена је трпеза љубави у хотелу Шумадија на крају које је шумадијски архипастир благословио све присутне.

Тако је завршено ово дивно духовно сабрање.

Протонамесник Горан Живковић