ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ НА АЕРОДРОМУ

Владика Јован: “Угледајмо се на светитеље Христове и следимо њихов пример”Владика Јован: “Угледајмо се на светитеље Христове и следимо њихов пример!”

У понедељак 9. фебруара 2015. године, на празник Преноса моштију светог Јована Златоустог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму светог Саве у Крагујевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Бранислав Матић, као и ђакони Небојша Поповић и Милош Ђурић.

У својој садржајној беседи владика Јован поучио је све верне о богоугодном начину живота који је водио свети Јован Златоусти. Владика је подсетио све окупљене да је неопходно да се угледамо на светитеље Христове и следимо њихов пример како би и ми задобили благодат Спасења која и јесте циљ нашег живота. Посебан акценат стављен је на страдање светог Јована Златоустог. Владика је подсетио све окупљене колико је спасоносно страдати правде ради. Сам Господ нам сведочи то у Блаженствима где каже да су блажени прогнани правде ради. Прогонство и страдање хришћани су увек трпели, јер они нису од овог света, али морамо бити опрезни и јасно разлучити да ли је наше страдање зарад праведности или зарад нашег греха, јер смо пре свега позвани на одговорност, како према себи и другим људима, тако и према Богу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије владика је дао инструкције братству храма светог Саве око иконописаца, као и фрескописцу Миљану Милетићу. Благословом Епископа Јована започиње се фрескописање брода ове богомчуване цркве.