ПРИЧАЈТЕ БОГУ О ДЕЦИ

ПРИЧАЈТЕ БОГУ О ДЕЦИУ 28. недељу по духовима, а треће недеље пред Рођење Спаситеља нашега Господа Исуса Христа, по освештаној традицији, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ректор богословије, протојереј-ставрофор Зарије Божовић, старешина Саборне Цркве у Крагујевцу, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, секретар ЕУО, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, архијерејски намесник крагујевачки и старешина Цркве светог Саве, протонамесник Александар Јовановић, старешина Цркве светог Димитрија, јереј Немања Младеновић, парох први аеродромски, протођакон Иван Гашић и ђакон Милош Ђурић.

Свечана архијерејска Литургија започела је хиротесијом господина Дејана Костића у чин чтеца. Препуни храм светосавске Цркве посебно је улепшао велики број ученика ОШ “Мирко Јовановић” који су се одазвали позиву својих вероучитеља и дошли у храма како би стечено знање са часова веронауке запечатили и потврдили Светим Причешћем.

На литургијске прозбе антифоно је одговарао хор “Свети Сава” под руководством јереја Ивана Антонијевића, са једне певнице и петнаестак чланова наше Црквене заједнице под руководством јереја Александра Мирковића, са друге певнице.

У својој надахнутој беседи, шумадијски архипастир поучио је све окупљене вернике о спасењу у Христу које је могуће задобити само у Цркви. Осврнувши се на прочитано зачало Лукиног јеванђеља које говори о вечери коју је господар спремио и позвао званице, владика Јован нас је подсетио да смо сви званице Вечере Господње и Царства Божијег, и на нама је да се на тај позив одазовемо. Ако дозволимо да нас бриге овога света, жудња за материјалним стварима и наша лењост и немарност одвоје од Цркве и Свете Литургије, за нас се неће наћи места у Царству Оца нашега.

Преосвећени владика се осврнуо и на обележени празник – Детинце, и позвао све родитеље да својим примером уче децу и да их васпитавају не речима, већ делима. Полазећи од породице као мале Цркве, основне јединице државе и целокупног друштва, владика је позвао све окупљене да распламсају љубав у својим породицама и да се моле за своје укућане. "У времену у коме живимо, потребно је више причати Богу о деци, тј. молити се за њих, него деци о Богу", нагласио је Епископ шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Причешћа Светим Тајнама којима су приступили готово сви у верни окупљени у храму, владика је окупљеној деци поделио пригодне поклоне у виду крстића и иконица.

Након Свете Литургије ЦО аеродромска организовала је послужење и окрепљење за све окупљене вернике.