КРСНА СЛАВА КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ

КРСНА СЛАВА КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ

Њихова Краљевска Височанства престолонаследник Александар и принцеза Катарина прославили крсну славу Краљевске породице Светог Андреја Првозваног у Краљевском двору у Београду.

У јутарњим часовима је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио свету Литургију у Дворској капели Светог Андреја Првозваног заједно са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским г. Јованом уз саслужење свештенства Архиепископије београдско-карловачке. По завршетку Литургије славски колач у Плавом салону Краљевског двора преломио је Патријарх српски г. Иринеј.

Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар обратио се уваженим гостима и пријатељима присутним на славском ручку речима: “Тешка времена, драги пријатељи, нису за нас Србе никаква новост! Рађамо се у мукама, живимо у невољама, боримо се са неприликама и војујемо без престанка. И побеђујемо. Доказ за то је чињеница да нас још има. Од памтивека до Светог Саве, од Светог Саве до Карађорђа, од Карађорђа до нас, од нас до вечности и док нас Бог препознаје као своје. Тешка су времена и данас, али наш пут води кроз тешкоће. Наш пут је прав и исправан и на том путу наша крсна слава јесте светионик и путоказ. И они који су је, историјским усудом, напустили, сећају се своје славе, свог крсног имена и знају ко су и коме следе на том путу. Ми смо народ Божји, витезови свога крсног имена, народ међу народима, људи међу људима. Немојте тражити бољи народ, јер ћете изгубити и овај који имате и који јесте. Његова Светост Српски Патријарх и овог дана учинио нам је част да принесе службу и жртву Господу и његовом Првозваном апостолу, и да са нама подели радост и привилегију ове славске трпезе, и ја му се у своје име и у име моје породице и нашег Краљевског дома од срца захваљујем, као и свима Вама који сте данас и овде са нама или уз нас.“

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је у свом обраћању истакао: „Сваки дом у Србији и сваки дом Срба у расејању део је Краљевског дома, тако да је крсна слава престолонаследника Александра крсна слава свих Срба. Он је данас као прави домаћин, онако како то традиција и наши обичаји налажу прославља у своје име, у име краљевског дома и целога српског народа. Ја се надам, а и Црква тако мисли, да ће Престолонаследник онако како је наследио традицију обележавања крсне славе наставити традицију својих славних предака тако што ће ускоро сести на трон који му по свим правима и законима припада“.

Светој Литургији и славском ручку присуствовали су: Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, као и Преосвећена господа Епископи шабачки Лаврентије, шумадијски Јован, британско-скандинавски Доситеј, браничевски Игњатије и будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: www.dvor.rs