ХРИСТОВА НАУКА У ДЕЛИМА

ХРИСТОВА НАУКА У ДЕЛИМАНа празник Светог Јована Златоустог прослављена слава Богословије у Крагујевцу

Прослава школске славе започела је празничним бденијем 25. новембра, на којем је началствовао Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. На сам дан славе, 26. новембра, када се прославља и празнује Свети Јован Златоусти, Епископ Господин Јован служио је архијерејску Литургију, као и сутрадан, 27. новембра, са парастосом свим ктиторима и добротворима овог училишта. Током славске Литургије, Његово преосвештенство Епископ Господин Јован је рукопроизвео у чин чтеца Петра Борисављевића, Петра Грујића и Младена Марића, ученике петог разреда ове Богословије.

Особеност овогодишњег прослављања Светог Јована Златоустог представља рукоположење, од стране Владике Господина Јована, у свештенички чин професора ове школе: 26. новембра у чин свештеника рукоположен је професор Богословије Александар Сенић, ђакон цркве Светог Димитрија у Крагујевцу, а у чин ђакона професор Владан Костадиновић. На Литургији 27. новембра, ђакон Владан Костадиновић је уведен у презвитерски чин, а Огњен Козлина, дипломирани теолог и свршени крагујевачки богослов, рукоположен је у чин ђакона. Кроз савете новим пастирима, који пре свега треба да брину да очувају Божију благодат којом су обдарени, Преосвећени Епископ Господин Јован је истакао да живот светитеља Божијих представља прави путоказ у хришћанском животу и на путу спасења. Такође, у архијерејским поукама наглашено је да свештеничком позиву не доликује гордост, већ смирење, да мисија међу вернима тражи непрестано учење и усавршавање.

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована

На сваком од ових богослужења, као и на другим славским свечаностима, поред ученика и професора школе, учествовали су и многобројни гости, протојереј ставрофор Славко Зорица, инспектор српских богословских школа, представници других богословија (из Призрена, Београда, Сремских Карловаца, Фоче и Цетиња), добротвори, свештеници, бивши ученици, представници крагујевачког друштвеног живота... На славском ручку учествовао је и Његово преосвештенство епископ пожаревачко-браничевски Господин др Игнатије који је, поздрављајући домаћине и честитајући им до сада постигнуте успехе, говорио о томе како сабрања и прославе имају врло важно место у величању Христове науке.

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована

Током проповеди, након прочитаног Јеванђеља, на славској Литургији протојереј ставрофор Славко Зорица, између осталог, беседио је о хришћанском смислу живота: „Част да се буде хришћанин носи са собом и одговорност, одговорност сазнања да нисам овде да бих дувао у свој сопствени рог, него да прослављам Христа, да будем Његов служитељ у овом свету, да за Њега радим, да за Њега говорим, да носим Крст због Њега, да се одрекнем себе, да служим другима у Његово име. Христос је рекао: Тако да се свијетли свијетлост ваша пред људима, да виде људи ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима. Хришћани су људи који сијају Христом. Такав је био и велики светитељ Јован Златоусти. И он је сијао Христовом светлошћу, те се може уистину назвати хришћанином са великим Х. Њега треба следовати и угледати са на њега као он на Христа. Поготово сви ми овде којима је на срцу хришћанска просвета.“

Беседа протојереја-ставрофора Славка Зорице, инспектора богословија СПЦ

Давид Спаић, ученик IV разреда Богословије у Крагујевцу