СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЛАШКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЛАШКОЈУ суботу 25. октобра 2014. године, када наша Света Црква прославља и празнује Свете мученике Тараха, Прова и Андроника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог цара Константина и царице Јелене у селу Влашка. Његовом Преосвештенству су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Слободан Кеџић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Марко Јефтић. Литургијско славље је увеличао хор „Благовести“ под вођством професорке Љиљане Миловић.

У својој беседи наш Епископ је поучио верни народ Влашке како се као хришћани морамо владати у овом, али и сваком другом времену. Свако време носи своје бреме, но то не сме бити изговор да поклекнемо и издамо веру. Владика је подсетио на кратку и сажету мудрост да је трпљење спасење и да се кроз ту народну мисао огледа јеванђељска истина. „Време у којем живимо урушава све вредности које поседујемо као народ. Мржња која је свеприсутна, не само међу нама већ у читвом свету, је последица недостатка љубави. А тамо где нема љубави, ту нема ни вере, ни заједнице, ни добрих дела. Само дела љубави остају,“ нагласио је наш Архијереј.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Литургије, на предлог ЦО Влашканске, Епископ Јован је одликовао господина Петра Базића орденом Вожда Карађорђа за показану љубав према својој Цркви. Заједничарење је настављено на трпези љубави.

Марко Јефтић, ђакон