АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КАСТЕЉАНУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КАСТЕЉАНУНа Оданије празновања Крстовдана, у суботу 4. октобра 2014. године, крај рушевина космајског Манастира Кастељана, у тишини густе букове шуме, верни народ Неменикућа и читавог космајског краја, са радошћу је дочекао Првојерарха Цркве Божије у Шумадији, Његово Преосвештенство Епископа Јована.

Света Архијерејска Литургија служена је на остацима храма посвећеном Св. великомученику Георгију, саграђеног заједно са читавим манастирском комплексом у време краља Драгутина, који је обновио и унапредио Св. Деспот Стефан Лазаревић налазећи често и сам у њој свој молитвени мир.
Епископу су саслуживали: aрхијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох лазаревачки протојереј-ставрофор Александар Новаковић, парох неменикућски јереј Горан Лукић, парох поповићки јереј Мако Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

У својој надахнутој беседи Преосвећени Владика Јован позвао је на обновљење ове велике светиње, једне од најстаријих у шумадијској Епархији, чија обнова је била неостварена жеља и тежња претходних шумадијских Епископа. “Обнова ове светиње треба да прати и нашу духовну обнову, а једина права обнова човека могућа је само кроз Господа Христа, преко покајања, које започиње када човек себe искрено призна себи…”

После Свете Литургије, Преосвећени Владика Јован је заједно са стручњацима Завода за заштиту споменика културе Града Београда разгледао остатке манастирског комплекса и разговарао о обнови ове светиње показујући несебичну бригу и напор да она што пре отпочне.

Заједно са присутним народом, Епископ је приступио трпези љубави припремљеној крај манастира, на којој народ није скривао радост присуства и служења свог Епископа, а посебно Његовог великог залагања за обнову Манастира Кастељана.

Светом Архијерејском Литургијом завршава се служење у Манастиру Кастељану у овој години, а Благословом Преосвећеног Владике наставиће се идуће године током летњег периода, сваке прве суботе у месецу.

Јереј Горан Лукић