СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАРУШИЦАМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАРУШИЦАМАНа празник светих мученика Трофима, Саватија и Доримедонта Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у шумадијском селу Јарушице. Сам храм посвећен Сабору Светог архангела Гаврила се налази на прелепом месту, а хришћанска заједница овог живописног села је имала прилике да данас чује живу реч свог владике.

Шумадијском Епископу су саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји-ставрофори Милан Борота и Живота Марковић, јереј Миломир Васиљевић, као и ђакон Небојша Јаковљевић.

После прочитаног Јеванђеља владика је одржао богонадахнуту беседу коју је започео тумачењем прочитаног зачала из посланице Ефесцима. Он је нагласио да не смемо да будемо као мала деца коју љуља и заноси сваки ветар учења заснован на људској обмани и лукавству. Властодршци раде управо то тј. доводе народ у заблуду да би могли њиме да владају. Он је затим рекао присутном верном народу да ми, одрасли људи треба да будемо као мала деца, али не по узрасту већ по незлобивости и чистоти своје душе и срца. Зато Христос и каже да ако не будемо као мала деца да нећемо ући у Царство Небеско. Владика је затим говорио о разлици измећу деце и одраслих рекавши да одрасли често западну у гордост не желећи да трпе исправну критику других док дете воли и када га изгрде родитељи. Човек пун себе, своје гордости и сујете не треба да се нада да ће такав ући у Царство Божије, нагласио је даље он. Бог нам као родитељ стално пружа руку којом једино Он може да нас води-на нама је само да и ми Њему такође пружимо руку. Ако не прихватимо руку божију ми самим тим пружамо руку ономе који мрзи и Бога и свакога онога који Бога воли и који нам нуди мржњу уместо љубави. Ако мудрујемо својим умом, а не божјим и ако немамо смирења ми пропадамо без обзира који положај заузимамо у Цркви или друштву-даље је напоменуо шумадијски архипастир. Нама, људима ваља не да останемо у узрасту дечијем већ да узрастамо у познању Бога и праве науке која води ка Њему, а она може да води само кроз врлине, веру, мир и слогу. Ако нека наука не води ка богопознању она самим тим не наводи човека на прави пут. На крају своје беседе владика је присутни верни народ благословио уз призивање Бога да нам помогне да будемо бољи људи и бољи хришћани.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Деца, ученици веронауке из јарушичког краја су причешћивањем у великом броју доказали својим примером да им је веронаука у срцу и да, иако су још мали, сада постављају темеље својих личности. Такође су се у олтару причестили сви присутни свештеници Архијерејског намесништва рачанског.

После одслужене Свете Литургије владика је освештао новосаграђене црквене канцеларије, а за показани труд око одржавања храма, изградње црквене сале и осталих објеката у порти надлежни парох Милан Ћосић одликован је протојерејским чином.

На крају овог дивног сабрања је уследила трпеза љубави уз пригодан културно-уметнички програм.

Протонамесник Горан Живковић