ХРАМОВНА СЛАВА У ГРЧЦУ И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ

ХРАМОВНА СЛАВА У ГРЧЦУ И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕУ недељу, 14. септембра 2014. године, на дан када наша Света Црква прославља Сабор српских Светитеља, у храму Светог Симеона Мироточивог у Грчцу поводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали свештенослужитељи: протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј – ставрофор Владан Јефтић, јереј Срђан Ковачевић, јереј Слободан Сенић, јереј Дејан Ненадовић и протођакон Иван Гашић. Литургијско појање увеличао је хор ученика Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.

Овогодишња храмовна слава од посебног је значаја за парохијане, јер овај храм прославља и мали јубилеј, двадесет година од његовог освећења. Духовну радост увеличао је и још један свечани догађај, литургијско крштење малог Душана, сина паланачког ђакона Слободана Савића.

Након обреда крштења, Преосвећени Владика је, честитавши храмовну славу, у својој богонадахнутој беседи на прочитано Јеванђеље подсетио вернике о Литургијском сабрању, о заједници Божијој, јер преко Литургије ми улазимо у Царство Небеско и једино се кроз заједницу, Цркву Божију, човек може спасити. Господ нас позива на покајање, јер без покајања не може се ући у Царство Небеско. У заблуди је онај човек који ће рећи да њему покајање није потребно, јер нема једнога дана нити једнога тренутка а да човек не погреши. Нема ни греха који Господ није спреман опростити, али само ако се искрено исповеди и покаје, јер у Царству Небеском нема места за непокајнике. Када човек има Бога у себи, када живи онако како Бог воли и милује, онда је у њему већ Царство Небеско и тада је човек испуњен и миром, и љубављу, и милосрђем, и добротом, и вером. Али ако није испуњен Богом, у њему је онај који не жели мир, а Господ нам даде слободу да одлучимо да ли ће у нама бити Царство Небеско, вечно и непролазно или царство таме. Ако смо слободно изабрали да припадамо Цркви, онда морамо да прихватимо оно чиме нас Црква учи, а то је да живимо у послушности. Господ нас је призвао да кроз живот Јеванђељски већ овде и сада заживимо у себи Царство Небеско, да кроз Литургију приступимо Трпези љубави, обучени у „свадбено рухо“, у оно у шта смо обукли душу нашу. Ми смо обукли ту свадбену хаљину на крштењу и на нама је да је не упрљамо, али и ако то учинимо Бог нам је подарио Цркву где нам је дао средство како и чиме да је очистимо – покајањем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Окончањем Свете Литургије храмовна слава је употпуњена богатим културно – уметничким програмом, након кога су домаћини Грчца са својим парохом јерејoм Миланом Кеџићем приредили гозбу љубави.

Слободан Савић, ђакон