СВЕЧАНИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

СВЕЧАНИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИШумадијски Првојерарх је по већ освештаној традицији служио Свету архијерејску литургију и молебан поводом почетка нове школске године у храму св. Саве на Аеродрому. На дванаесту годишњицу од устоличења епископа Јована,епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић,ректор богословије, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојер Вељко Гачић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милић Марковић, протонамесник Александар Борота, протонамесник Небојша Ракић и јереј Александар Мирковић. На Светој Евхаристији саслуживали су протођакон Небојша Јаковљевић, ђакон Александар Сенић, ђакон Милош Ђурић и ђакон Саша Миленовић. Богослужбеног благољепију допринело је појање крагујевачких богослова.

У својој надахнутој беседи Преосвећени владика Јован обратио се верном народу, а пре свега окупљеним ученицима и подсетио их је да је пут правог знања и познања пут Богочовека Христа. Епископ се посебно обратио богословима и позвао их да знање подкрепљује њихову веру, а вера буде потврда њиховог знања. Настављаче дела и учења св. Јована Златоустог,Преосвећени владика позвао је на смирење и послушност, као и на то да своју браћу у Христу прихвате као чланове своје породице. Уз то их је и подсетио да сви они који су у богословији имају призив Божији на службу Богу, али да на тај призив својим животом, својом вером и својим знањем и трудом морају одговорити.

У току Свете Литургије, ђакон Саша Миленовић рукоположен је у чин презвитера, и Црква му је на старање доделила парохију глибовачку, архијерејско намесништво јасеничко. Обраћајући се новом члану презвитерског колегијума, владика Јован га је позвао на љубав, смирење, трпљење и веру. Владика га је подсетио да се дар свештенства задобија, али се немаром може и изгубити. С тога је позвао свештеника Сашу да своје дарове умножава.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након сједињења са Христом у Светој Тајни Причешћа, одслужен је молебан за све ученика и професоре поводом почетка нове школске године.

После Свете Литургије Преосвећени владика Јован заједно са свим свештенослужитељима, професорима и ученицима,учествовао је у Трпези Љубави која је организована у Богословији Св. Јована Златоустог.

ђакон Милош Ђурић