МОЛЕБАН ПОВОДОМ ПОЧЕТКА НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У АЗАЊИ

МОЛЕБАН ПОВОДОМ ПОЧЕТКА НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У АЗАЊИНа дан када Православна Црква прославља Св. пророка Самуила (2. септембра по грегоријанском календару) ђаци, наставници и сви радници ОШ “Радомир Лазић” из Азање, на челу са својим директором, посетили су месни храм Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Азањи. По већ устаљеној традицији колона ученика и њихових наставника кренула је из школе након првог школског звона, а на улазу у црквено двориште дочекало их је црквено звоно.

Молебан поводом почетка нове школске године служили су месни свештеници Срђан Ковачевић, јереј и Милан Кеџић, јереј.

У препуном храму деце и молитвеној тишини чуо се само благоумилни глас свештеничке молитве и појање Дечијег црквеног хора “Св. Врачеви”. Парохијски свештеници су узносили молитве Богу за све ученике и њихове наставнике, да им Бог подари моћи и снаге да издрже на овом путу знања, да градиво успешно савладају и да Бог у њихова срца усади љубав.

Након поучне беседе оца Милана Кеџића, који је између осталог пожелео ученицима успешну школску годину, ученици су целивали икону Господа Исуса Христа. Примивши благослов од својих свештеника ученици су у колони са највећим миром кренули пут школе да заузму своја места у “храму знања”.

Док је колона ученика пролазила центром овог питомог шумадијског села, сви пролазници, међу којима и мноштво родитеља ученика, могли су искуствено да доживе речи Богочовека Христа: “Заиста вам кажем: ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство Небеско” (Мт. 18,3).

Бојан Стојадиновић, вероучитељ