СЛАВА У БРАЈКОВЦУ

СЛАВА У БРАЈКОВЦУУ уторак, 15. јула 2014. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Брајковцу, у цркви брвнари, посвећеној светом великомученику Георгију Победоносцу. Повод овом литургијском сабрању била је слава обитељи заједнице “Земља живих” у Брајковцу, која се већ шест година успешно бави ресоцијализацијом својих штићеника. Епископу су саслуживали свештеници жичке, бачке и шумадијске епархије.

Славље је својим присуством увеличао хор “Свети Димитрије” из Лазаревца, који је и овог пута био под диригентском палицом свештеника Владимира Стојковића.

Литургији је присуствовао председник Градске општине Лазаревац, господин Драган Алимпијевић, диретор Колубара услуга, господин Драган Јевтић, као и многи представници друштвеног и културног живота града Лазаревца. Благословом нашег Владике Јована, ова заједница се налази под духовним старањем протојереја-ставрофора Александра Новаковића, чијим трудом и залагањем је много тога изграђено и урађено у овој обитељи. Најважније је свакако исцељење личности, које се чудесно збива љубављу Господњом, и повратак “блудних синова” на исправан пут.

У својој богонадахнутој беседи Владика Јован је, осврћући се на недавне поплаве у нашем крају, рекао да поред воденог потопа постоји још гори потоп, а то је потоп страсти. У случају оба потопа човек неће много постићи ако се ослања само на своје моћи. Као и случају старозаветног патријарха Ноја, који није настрадао у воденом потопу, тако и онај ко се бори са потопом страсти ослањајући се на Господа, на може пропасти.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика шумадијски Господин Јован, одликовао је господина Драгана Јевтића, граматом признања за љубав и помоћ коју је указао заједници “Земља живих”. Потом је уследила Трпеза Љубави коју су за присутне припремили штићеници заједнице са својим старешином протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.