У ШОПИЋУ ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

У ШОПИЋУ ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕУ недељу 13. маја 2014. године у Шопићу је прослављена слава хришћанске заједнице, Сабор Светих дванаест апостола – Павловдан. Свету Литургију, у храму Светог архангела Гаврила, служио је протојереј-ставрофор Недељко Кусмук уз саслуживање јереја Владе Димитријевића и ђакона Николе Урошевића. По деветнасти пут прослављена је слава хришћанске заједнице окупљене око храма у Шопићу.

Ова заједница обновљена је на темељима богомољачког покрета, који је пре Другог светског рата, у овом крају, имао доста чланова. У тренутку оснивања хришћанске заједнице било је чланова који су се, иако у поодмаклим годинама, живо сећали посета светог владике Николаја Велимировића, који се налазио на челу богомољачког покрета, и беседа и поука које је српски Златоуст тада упутио окупљеним верницима. После тешких времена за нашу веру у периоду комунистичког управљања нашом земљом, у периоду духовне обнове, која је почела деведесетих година, храм у Шопићу поново постаје стециште верника из окружења. Ова честа окупљања су иницирала обнављање хришћанске заједнице.

Честитавши славу члановима заједнице и окупљеним верницима, свештеник Влада Димитријевић, је све подсетио на одговорност коју имају као настављачи богомољачког покрета. Пожелео им је да их на добром Путу који су изабрали, Путу на коме су Истина и Живот у Господу Исусу Христу, чувају молитве светих дванаесторице апостола, које прослављају као своју славу. Као и богомољачки покрет и хришћанска заједница у Шопићу, за ово не кратко време свога постојања, изнедрила је неколико свештеника у нашем намесништву и епархији, монахе и монахиње по целој нашој земљи, иконописце, богослове и пре свега истинске хришћане. Ово истинско хришћанско постојање осећа се у Духу Љубави који се сведочи сваком ко посети богослужења у храму у Шопићу.

По ломљењу славског колача, старешина храма, протојереј Мирко Тешић, позвао је све окупљене за Трпезу Љубави, припремљену трудом овогодишњих свечара хришћанске заједнице.