ВРБИЦА У СОПОТУ

ВРБИЦА У СОПОТУУ суботу, 12. априла 2014. године, у храму Вазнесења Господњег у Сопоту, ученици ОШ “Јелица Миловановић” су заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем узели учешћа на вечерњем богослужењу, које је служио протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић.

Оно што посебно радује Цркву Божију у Сопоту јесте велики број деце која су дошла у храм Вазнесења Господњег, да по угледу на ону јерусалимску дочекају Спаситеља и да Му кличу “Осана на висинама“.

По завршеној вечерњој служби, освећењу врбе и свечаној литији кроз Сопот, свим вернима који су дошли, обратио се отац Љубиша, који је објаснио значај празника, а затим додао да речи прве стихире на Господи возвах, на вечерњој служби уочи Цвети (“Данас благодат Духа Светога нас сабра и сви, узевши крст свој, кличемо: Благословен је Онај Који долази у Име Господње. Осана на висинама.“), најбоље осликавају како дочекујемо и прослављамо Господа, уједно очекујући Његово страдање, али и оно што је за нас још важније, а то је Његово Васкрсење. Окупљени Духом Светим, држећи у рукама врбове гранчице као знакове победе, знамо да од овог тренутка и ми сами морамо узети крст свој.

Још дуго је порта цркве била испуњена жагором деце која су носећи звончиће око врата трчкарала и поносно их показивала родитељима и друговима.

Вероучитељ Бојан Миленовић