ДЕСЕТА ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУ

ДЕСЕТА ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУДана 04. априла 2014. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и Администратора жичког господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић. Тема је била: „Ко је мој ближњи?“ Ово је била јубиларна десета трибина у организацији младеновачке Цркве, а братство храма, на челу са архијерејским намесником протојерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове Духовне трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

На самом почетку отац Жељко Ивковић је поздравио присутне и упознао их са богатом и плодоносном делатношћу оца Зорана и указао на велики значај предавача у животу српске Цркве. Протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић је предавање базирао на три основне, почевши од светописамског односа према ближњем, па све до истог питања у савременом добу. Предавач је указао на темељне основе проблема „Ко је мој ближњи?“ у животу свакога од нас, али и указао на чињеницу да од тог питања безмало зависи свакодневни живот оних који се сматрају хришћанима. С обзиром на то да предавање није било пуко говорење ex cathedra, већ се базирало на дијалошкој основи, отац Зоран је позвао присутне да размишљају о добру и доброти и да учине напор како би и сами, кроз жртву и љубав према ближњем, остварили поменути јеванђељски идеал.

Протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ректор Богословије у Крагујевцу – Духовна трибина у Малденовцу

У другом делу сусрета присутни су поставили мноштво питања на поменуту тему. Са правом се може закључити да је предавач избором овог питања погодио у срж савремених међуљудских недоумица и странпутица. Разговор је настављен и на разне, сродне теме, које тиште човека у другој деценији 21. века, а проф. Крстић се својски потрудио да на све одговори.

Као закључну реч ове Духовне трибине, отац Жељко Ивковић је рекао да она показује да ови сусрети младеновачке Цркве имају велики значај и да ће се са њима наставити, а присутне је позвао да предстојеће васкршње празнике у што већем броју прославе у својој литургијској заједници. Заинтересовани и они који из оправданих разлога нису могли присуствовати овој изузетној Духовној трибини исту могу послушати у аудио запису или погледати видео снимак на YouTube каналу младеновачке Цркве ‒ Духовна трибина у Младеновцу.

ђакон Марко Јефтић