ДВАНАЕСТА СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИ

ДВАНАЕСТА СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ четвртак, 26. јануара 2014. године, је у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, јагодинског свештенства, градоначелника Града Јагодина г-дина Ратка Стевановића, директора основних и средњих школа у препуној сали Културног центра одржана је дванаеста по реду Светосавска духовна академија.

Свечана прослава Светог Саве је отпочела у цркви Светих апостола Петра и Павла где је Преосвећени Владика са свештенством служио празнично бденије. То празнично духовно расположење је пренето у Културни центар, где је свечана сала била премала да прими све оне који су желели да учествују у овом духовно-културном догађају, који су организовали Црквена општина и јагодински вероучитељи.

Као и претходних година поздравно слово окупљеном народу упутио је Епископ шумадијски Господин Јован. Након беседе Владика је наградио најбољи овогодишњи светосавски темат на тему: “Светосавље - носилац личног и колективног идентитета” који је написала Александра Петровић ученица другог разреда Гимназије “Светозар Марковић” у Јагодини.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Како нико не може да буде равнодушан кад је у питању прослава великог српског учитеља и просветитеља Светог Саве, на овој свечаности су узели учешћа многи: хор храма Светих апостола Петра и Павла, Школа народног певања при истом храму, деца, ученици основних и средњих школа, њихови вероучитељи, учитељи и професори, наше свештенство, представници локалне самоуправе и многи други који су својим несебичним залагањем допринели да ова прослава буде што свечанија и успешнија.

Након завршетка академије Владика је имао, сада већ традиционално, гостовање на телевизији “Јагодина”. Том приликом поздравио је све вернике Епархије шумадијске и честитао им празник пригодном беседом . Имали смо прилику да чујемо дивне поуке у одговорима које је преосвећени владика давао на постављена питања водитељке, такође, изражено је радовање јер у српском народу постоје богочежњиве душе које желе да се што више упознају са делима Светог Саве којима је задужио, не само српски народ, већ и многе друге, рекавши да је Свети Сава, у ствари, светионик словенског југа. Посебно је наглашено да је Свети Сава свет, јер је Христос у њему и он у Христу, и да је и наш задатак и циљ у животу, управо то, да примимо Христа и живимо Христом.

Ова поука је испуњена сутрадан 27. јануара када је дан Светог Саве литургијски прослављен у свим јагодинским храмовима, како у градским тако и сеоским, у којима се причестила већина: деце, ђака и верника, а потом су резани славски колачи, како и доликује приликом прославе школске славе.

Свечаност је, касније, настављена у свим школама одржавањем школских академија поводом прославе нашег светитеља, учитеља и просветитеља, а у смислу приближавања живота и дела Светог Саве свима присутнима са циљем да сви будемо свечари Царства небеског испуњавајући вољу Божију.

вероучитељ Предраг Димитријевић