ВАВЕДЕЊЕ У КАЛЕНИЋУ

KalenicПразник Ваведења је слава манастира Каленића. И ове године у манастиру је било веома свечано. Можда и свечаније од досадашњих прослава. Као да се наговештава јубилеј манастира Каленића 600 година постојања.

Славило се два дана. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у недељу вече служио је празнично бденије уз саслужење присутних свештеника, а сутра дан на дан Ваведења, Преосвећени Владика је служио Св. архијерејску Литургију уз саслужење седам свештеника и два ђакона. Црква је била пуна вернога народа, који су дошли из многих околних места, а било их је из Крушевца, Параћина, Варварина, Јагодине, Крагујевца  и других околних градова.

 

У току Св. Литургије, Преосвећени Владика је у чин ђакона рукоположио Дарка Павловића из Шиљаковца код Барајева.
У својој пригодној беседи у Св. храму, Владика Јован се обратио  верном народу са позивом служења Богу и једно другима. Већи број присутних се причестио, од којих је највише било деце и омладине.

На крају Св. литургије учињен је трократни опход око Св. храма, освећен је и пререзан славски колач уз учешће свих који су тога дана дошли у Свети храм.

За несебичну љубав према манастиру Каленићу, која је исказана кроз посете, рад и прилоге, Епископ Јован је орденом Вожда Карађорђа, одликовао господина Бранислава Митровића из Параћина.

На крају је игуманија Манастира Каленић, мати Нектарија са својим сестринством, почастила све присутне, трпезом љубави, а неко рече да је била „царска“.

Уз звуке звона, најдражи гост Преосвећени Владика је испраћен око 14 часова.

А идуће године, 2007. године, сви добро дошли на прославу 600 година манастира Каленића.