ПРЕДАВАЊЕ ЕПИСКОПА ЈОВАНА У ТОПОЛИ

У четвртак 07. децембра 2006. године епископ Јован је одржао предавање на тему „Рад светог Саве не просвећењу српског народа“ у сали Црквене општине у Тополи, која није могла да прими све заинтересоване који су желели да чују предавање.

Овако велико интересовање верног народа показује жељу и љубав да се чује жива реч нашег епископа.

 

Владика Јован је своје предавање почео одласком светог Саве у Свету Гору. Живот светог Саве на Светој Гори је у многоме утицао да се код њега јави жеља да хришћанску веру пренесу у своју родну Србију. Просвећење српског народа почиње када свети Сава долази у Србију и зида манастир Студеницу са жељом да на овим просторима пренесе начин живота Свете Горе. Недалеко од Студенице направио је и две испоснице налик на испосницу у Кареји. Тих десет година, које је провео у Студеници као игуман манастира, искористио је д на најбољи начин осмисли успостављање црквене јерархије.

Да би утврдио хришћанску веру у Србији, свети Сава је пренео мошти свога оца у Студеницу над чијим је телом измирио завађену браћу. Том приликом је изговорио беседу о Правој вери која је била потребна због великог утицаја римокатолика на тим просторима.

По завршетку предавања изразили смо жељу да нам епископ Јован чешће долази и да ово буде само почетак циклуса предавања која ће се одржавати у Тополи.

ђакон Градимир Милојевић