АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН МОНАХИЊАМА АЛЕКСАНДРИ И ЈЕЛИСАВЕТИ У МАНАСТИРУ НИКОЉЕ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН МОНАХИЊАМА АЛЕКСАНДРИ И ЈЕЛИСАВЕТИ У МАНАСТИРУ НИКОЉЕНа дан свете мученице Агрипине, 6. јула 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никоље.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, са свештеницима опленачког намесништва и ђаконима Епархије шумадијске. Свету Архијерејску Литургију су певале монахиње ове свете обитељи.

Обративши се верном народу који се окупио на овом светом месту ради молитве, Епископ је нагласио, по речима прочитаног јеванђеља, ако не будемо осуђивали ни Господ наш неће нас осудити. Човек не треба да осуђује друге, већ себе. Када би човек знао своје недостатке, никада и никога не би осудио. Човек мора себе сагледати и преиспитати, како би себе спознао и признао себи свој грех. Суд не припада човеку, већ Богу. Само Бог зна шта је у мислима другог човека, јер је Бог Свезнајући. Благо оном човеку ко не осуди другога, такав ће наћи милост пред Богом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По одслуженој Светој Архијерејској Литургији Епископ је са својим свештеницима извршио помен на гробовима монахиња Александре и Јелисавете, које вечно почивају, у порти манастира Никоље.

Након завршене службе, сестринство ове свете обитељи организовало је послужење за служашче и присутни народ.

Остоја Пешић, ђакон