ТРПЉЕЊЕМ СВОЈИМ СПАСАВАЈТЕ ДУШЕ СВОЈЕ

ТРПЉЕЊЕМ СВОЈИМ СПАСАВАЈТЕ ДУШЕ СВОЈЕУ други четвртак по Духовима 04. јула 2013. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслужење ректора крагујевачке Богословије и старешине Старе Цркве.

Владика је беседио на 106. зачало Јеванђеља по Луки које се чита на службама посвећеним мученицима, назначивши посебно речи с краја зачала: „Трпљењем својим спасавајте душе своје“. Владика је додао да није јунак онја који удара, већ је јунак онај који трпи. Господ наш је најбољи пример трпљења. Ако би смо цело Јеванђеље могли да сведемо на једну реч, онда би она свакако гласила: трпљење! Када те туку - опрости, кад те мрзе – љуби. Када на мржњу другога одговоримо љубављу, мрзитељ се још више жести јер Мржња неће љубав, Зло неће Бога. Не враћај зло злим већ добрим. На гордост одговори смереношћу, на увреде – праштањем…, јер наше трпљење има и свој крај. То је други долазак Христов, када ће Светлост обасјати свет. Тајна дуготрпљења је у љубави према Христу. Зато на литургији и говоримо: Слава Богу на висини и на Земљи мир, међу људима добра воља.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верних, Владика је посетио братство Старе Цркве у парохијском дому, а потом са Архијерејским намесником и ректором Богословије наставио своје радне активности.

протођакон Мирослав Василијевић