СВЕТИ МУЧЕНИК ЛАЗАР КОСОВСКИ СЛАВА ХРАМА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ БЕЛОШЕВАЦ

СВЕТИ МУЧЕНИК ЛАЗАР КОСОВСКИ СЛАВА ХРАМА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ БЕЛОШЕВАЦХрам Светог мученика Лазара Косовског у крагујевачком насељу Белошевац и ове године свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Литургију служило је свештенство крагујевачког и лепеничког намесништва, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Зарија Божовић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј Милић Марковић, протојереј Драган Брашанац, а на Литургији је присуствовало сестринство манастира Дивостин и Каленић.

На Светој Литургији верном народу богонадахнутом беседом обратио се протојереј Милић Марковић. У Литургијском сабрању присуствовао је велики број верног народа, који је приступио Светом Причешћу.

После завршене литије око храма, обављен је чин резања колача. Домаћин о храмовној слави био је господин Бојан Стојадиновић са својом породицом који је у славској трпези љубави угостио присутне вернике, а за следећу годину је колач преузела госпођа Миланка Петровић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СРБ ЈЕ ХРИСТОВ, РАДУЈЕ СЕ СМРТИ

ђакон Авакум

Јеванђеље каже “иштите најпре царство Божије, све остало ће вам се додати”.

Ове речи значе да од Господа тражимо оно што је најбитније а то је живот вечни. Народни песник умудрен духом јевађелским говори да је “земаљско за малено царство, а небеско увек и довека”. У пpeдкосовском циклусу песама имамо стално један напет моменат бити или не бити. Песма “Кнежева вечера” је испевана по узору на Христову вечеру, па и тако кнез окупља војсковође и старешине са дилемом да ли су спремни да понесу крст Господњи. Кнежеви и војсковође су спремни да се жртвују за Христа. Та њихова света жртва нас мотивише све ове године, векове, да се Литургијски окупљамо и прослављамо данашњи празник. У песмама се опева победа наше војске иако историјски знамо да смо “изгубили” ту битку. Песник гледа из перспективе Царства Божијег, јер они који су овде били са Христом никада не могу изгубити. Господ каже “онај ко са Мном не сабира – расипа” . Што значи, да када Господ други пут дође неће бити битно ко је победио, већ ко је са Господом био. Одувек је било актуелно питање за које се царство определити, и видимо, да велики број људи жели оба. Ми морамо да саображавамо наш живот са јеванђељем! Да наш живот зависи од Господа!

Овај празник се може прослављати само литургијски јер јe Кнез Лазар повео војску у борбу за Царство Небеско.