ПРОСЛАВA СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИ

И ове године, у организацији Црквене општине јагодинске и јагодинских средњих школа, празник Светог Саве обележен је низом манифестација под називом Светосавска недеља.  Прослава је почела у среду 17.1.2007.год. у  галерији Музеја наивне уметности отварањем изложбе икона са Академије за уметност и консервацију СПЦ у Београду. Изложбу је отворио и о значају икона у правоаслављу говорио Горан Јанићијевић професор фрескописа.

 

22.1. у  холу јагодинске гимназије било је предавање под називом ''Светосавље као српски национални програм'', а одржао га је православни публициста Бошко Обрадовић. Након предавања одржана је и промоција часописа за националну културу и дрштвена питања ''Двери српске''.

24.1. у  Народној библиотеци Радислав Никчевић одржано је предавање на тему Свети Сава као државник и путник, а одржао га је  др Радивој Радић, професор на катедри за историју византије Филозофског факултета у Београду.

25.1 у Хали спортова ''ЈАСА'' одржано финале Светосавске мини олимпијаде у одбојци, кошарци и фудбалу за ђаке веронауке средњих школа из Јагодине. За сваког такмичара обезбедили смо мајце са ликом светог Саве, а за победнике и пригодне награде: прелазни пехар, монографију о Саборној цркви у Јагодини и Свето писмо.

У навечерје празника, свечано празнично бдење у Старој цркви, служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован. После бдења у Културном центру у Јагодини одржана је централна Светосавска академија, која се одржава независно од приредби по школама.

У програму је учествовало око 100 извођача, хор Нове цркве, затим деца из основних, средњих школа и основне музичке школе, као и глумци градског позоришта.  Академији је присуствовао и скуп поздравио и благословио епископ Јован. Беседу је оджала Нина Марковић ученица четвртог разреда гимназије, чији је рад награђен првом наградом на литерарном наградном темату за ученике средњих школа Морална обнова српског народа заснована на учењу Св. Саве.

Посебно је био запажен наступ ђака из Дома за децу оштећеног слуха и говора који су извели сцену из комада ''Свети Сава благосиља народ'' од Душана Дачића ректора Богословије у Београду. Академији су присуствовали скоро сви јагодински свештеници, као и већина одборника Црквеноопштинског одбора, наставника и професора основних и средњих школа као и представника општинске власти. Посета је заиста била изузетна и изнад свих очекивања тако да је сала Културног центра била мала да прими све оне који су желели да присуствују приредби.

јереј Небојша Младеновић