ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У ТОПОЛИ

ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У ТОПОЛИТопола је у петак и суботу, 17. и 18. маја, била домаћин првом фестивалу хорова који интерпретирају композиције духовног садржаја. У храму светог Георгија на Опленцу, публици су се представили Женски хор „Благовести“ из Рајковца код Младеновца, Градски хор „Златиборска вила“ изУжица, Панчевачко српско црквено певачко друштво и Црквени хор „Опленац“ из Тополе. Фестивал хорова „Опленачки дани духовне музике“ организовао је Културни центар Топола уз благослов Његовог Преосвештенства Владике Шумадијског и Администратора Жичког Господина Јована, а на иницијативу Црквеног Хора ''Опленац'.' Покровитељ целокупне манифестације је Општина Топола.

Већ овај први фестивал  показао је оправданим претензије организатора да „Опленачки дани духовне музике“ прерасту у трајну манифестацију.

Женски хор Благовести поје при храму Благовести у Рајковцу код Младеновца. Основан је у августу месецу 2008. године на иницијативу парохијског свештеника Александра Марковића који је и духовни отац и председник хора. На репертоару хора, пре свега, налази се духовна музика српске и руске традиције, а радо певају и народне и духовне песме српског народа. Осим на литургијама у матичном храму, често певају и у храмовима младеновачког и орашачког намесништва. Хором диригује проф. Љиљана Миловић-Савковић. Учешће на овом фестивалу је њихов први озбиљнији концертни наступ. У петак увече представили су се композицијама: Свети Георгије, Тебе појем, Ниње отпушчајеши, Везак је везла Дјева Марија, Полијелеј, Достојно јест, Француска коледарска песма и Црвен цвете.

Градски хор „Златиборска вила“ из Ужица је основан 1910. године. Постојао је под овим именом између два рата, а после другого светског рата хорско певање се гајило кроз хорове који су имали другачије име. 1993. године „Златиборској вили“ се враћа старо име. „Златиборска вила“ је имала диригенте који су уложили велики труд и оставили велик траг у протеклим деценијам, а од 2003. године хором диригује професорка Гордана Лазић. Композиције које су у петак интерпретирали биле су: Господи и Владико, Свјати Боже, Воскресеније твоје, Оро се вије.

У суботу се публици представило Панчевачко српско црквено певачко друштво под диригентском управом мр. Вере Царине која са хором ради од 2000. године. Друштво је основано 1838. године и заузима једно од најзначајнијих места у музичкој историји српског народа и културе. Није прекидало са радом до данашњег дана. Најсветлији су периоди рада великих личности: Проте Васе Живковића, Николе Ђурковића, Даворина Јенка, Корнелија Станковића и др. Доктор Миховил Томандл написао је „Споменицу Панчевачког српског црквеног певачког друштва 1838-1938“, један од најзначајнијих историјских докумената о почецима српске музичке културе. Поводом 175 година постојања Друштво обележава јубилеј како музичким и нотним издањима, тако и изложбама, гостовањима и концертима. Тополској публици интерпретирали су: Воскресеније твоје, Христос Воскресе, Во царстви твојем, Богородице дјево, Свјати Боже.

Обе концертне вечери публици се својим интерпретацијама представио домаћин, Црквени хор „Опленац“. Основан је 1999. године са благословом блаженопочившег владике Саве. Врло брзо савладана је Литургија и хор је почео редовно да пева на богослужењима у све три парохијске цркве. До сада је забележено учешће на преко 150 Архијерејских Литургија као и учешће на многим важним културним манифестацијама са више од 50 концертних наступа у земљи и иностранству. Хором диригује проф. Марија Ракоњац. Публици су се представили песмама: Тропар Васкрса, Херувимска песма, Достојно, Тебе појем, Свилен конац.