ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЦРКВИ У ТОПОЛИ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЦРКВИ У ТОПОЛИНа дан светих мученика Тимотеја и Мавра, 16. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани свештеник протојереј Милун Алексић, који је овом приликом удостојен чина ношења напрсног крста и постао протојереј-ставрофор, одлуком Епископа шумадијског, за ревност и подвиг у свештеничкој служби, који по речима нашег Владике треба да буде пример и узор свима који су свештенослужитељи; протојереј Ђорђе Радишић и јереј Александар Петровић са ђаконима Епархије шумадијске.

Овом приликом наш Епископ је крстио Милицу, ћерку свештеника Александар Петровића, трећег пароха тополског при храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи.

Свету Архијерејску Литургију певао је хор Опленац са својим диригентом Маријом Ракоњац из Тополе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Обративши се верном народу, који се окупио у овом светом храму, Епископ је поручио, ако не верујемо у васкрсење нема ни наше вере. Човек је створен да никада не умре, али само онда када је у заједници са Богом. Гордост и егоизам су два греха који нас удаљују од Бога и заједнице која је кључ везе између Бога и човека. Онај који верује у Христа, имаће живот вечни по речима светог Јеванђеља.

После одслужене Свете Архијерејске Литургије свештеник Александар Претровић је организовао послужење и ручак за служашче и присутни народ у парохијском дому поред Карађорђеве Цркве.